Kariškiai patvirtino per smūgį nužudę M. Deifą praėjus dienai po „Hamas“ politinio vadovo Ismailo Haniyeh nužudymo Teherane, apie jį pranešė Irano revoliucijos gvardija ir „Hamas“. Izraelio kariuomenės pranešime sakoma, kad „liepos 13 d. naikintuvai bombardavo Chan Juniso rajoną, atlikus žvalgybos įvertinimą, galima patvirtinti, kad Mohammedas Deifas per smūgį buvo pašalintas“.

„M. Deifas inicijavo, planavo ir įvykdė spalio 7-osios žudynes“, – teigia kariškiai. Oficialiais Izraelio duomenimis, per palestiniečių judėjimo „Hamas“ ataką Pietų Izraelyje buvo nužudyti 1 197 žmonės, išpuolis išprovokavo karą Gazos Ruože.

Sveikatos apsaugos tarnybos „Hamas“ valdomame Gazos Ruože sakė, kad per liepos 13 d. ataką žuvo daugiau nei 90 žmonių, tačiau „Hamas“ neigė, kad tarp jų buvo M. Deifas. Įtariama, kad ant namo, kuriame M. Deifas glaudėsi kartu su vienu savo pavaduotojų, buvo numesta 900 kilogramų bomba, ten liko žiojėti didžiulė duobė.

„Ezzedine’o Al Qassamo brigadų“, ginkluoto „Hamas“ sparno, vadas M. Deifas beveik tris dešimtmečius buvo vienas labiausiai Izraelio ieškomų asmenų, nuo 2015 m. įtrauktas į JAV „tarptautinių teroristų“ sąrašą.

Kariškių teigimu, per daugelį metų M. Deifas įvykdė kelis išpuolius prieš Izraelį. Jis veikė kartu su Yahya Sinwaru, „Hamas“ vadovu Gazos Ruože. „Per karą jis vadovavo „Hamas“ teroristinei veiklai Gazos Ruože, duodamas komandas ir nurodymus vyresniesiems „Hamas“ karinio sparno nariams“, – sakoma Izraelio kariuomenės pranešime.

Europos Sąjunga, JAV ir Izraelis laiko „Hamas“ teroristine organizacija.

Anksčiau šią savaitę per smūgį Teherane žuvo „Hamas“ politinis lyderis Ismailas Haniyeh. Ketvirtadienį Irane prasidėjo jo laidotuvių procesijos. Jo nužudymu Iranas kaltina didžiausią savo priešą Izraelį.

Prie Teherano universiteto miesto centre susirinko gedinčios minios, nešinos plakatais su I. Haniyeh atvaizdu ir Palestinos vėliavomis. Aukščiausiasis Islamo respublikos lyderis ajatola Ali Khamenei vadovauja maldoms už I. Haniyeh prieš jo palaidojimą Dohoje, anksčiau jis pagrasino „griežta bausme“ už „Hamas“ politinio lyderio nužudymą.

Apie I. Haniyeh mirtį prieš dieną pranešė Irano revoliucinė gvardija, teigusi, kad jis ir jo asmens sargybinis žuvo per smūgį į jų rezidenciją Teherane trečiadienį, praėjus vos kelioms valandoms, kai Izraelis nusitaikė į aukšto rango „Hezbollah“ vadą Fuadą Shukrą ir jį nukovė per atsakomąjį smūgį Libano sostinėje Beirute. Tai sukėlė baimę, kad karo veiksmai regione išplis.

Iranas kol kas nepaskelbė jokios informacijos, į kokią tiksliai vietą buvo suduotas smūgis. Izraelis nekomentavo I. Haniyeh žūties, tačiau prisiėmė atsakomybę už F. Shukro nužudymą, jį kaltino dėl mirtino raketos smūgio į Izraelio aneksuotas Golano aukštumas.

„Hamas“ jau kelis mėnesius netiesiogiai derasi su Izraeliu dėl paliaubų Gazos Ruože ir įkaitų mainų į kalinamus palestiniečius, deryboms tarpininkauja Egiptas, Kataras ir JAV. Pasak analitikų. I. Haniyeh darė nuosaikesnę įtaką islamistų grupuotei, tačiau jį pakeitus derybų su „Hamas“ dinamika gali pasikeisti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)