Anot jo, svarstomas ribotas, nedidelio masto karinis atsakas Sirijai.

JAV kariuomenė nesirengia ilgam kariniam procesui ar kovoms sausumoje“, – kelis kartus pakartojo JAV vadovas.

„Tokia ataka yra iššūkis visam pasauliui. Mes negalime priimti pasaulio, kuriame vaikai, moterys ir nekalti civiliai nuodijami. Tokio masto ataka – grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui“, – sakė B. Obama.

„Daug žmonių galvoja, kad kažką reikia daryti, tačiau niekas nenori to daryti“, – nusivylimą dėl tarptautinės paramos stokos išreiškė B. Obama.

„Mes turime pripažinti, kad daugiau nei 1000 žmonių žuvo, tarp jų – šimtai nekaltų vaikų. 98-99 proc. žmonijos sutinka, kad cheminiai ginklai neturi būti naudojami netgi kare. Jei niekas nedaroma, tuomet mes siunčiame signalą, kad tarptautiniai standartai nedaug ką reiškia“, – sakė JAV vadovas.

J. Kerry apie cheminę ataką Sirijoje: turime aiškių ir įtikinamų įrodymų

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry tvirtina, kad per cheminę ataką rugpjūčio 21 d. Sirijoje žuvo 1429 žmonės. Pasak jo, nėra jokių abejonių, kad tai padarė Basharo al-Assado režimas.

Tolimesni žingsniai dėl padėties Sirijoje, anot J. Kerry, bus svarstomi Kongrese.

Nors Sirijos režimas neigia apie atakas prieš savo žmones, JAV tvirtina turinti "aiškių ir įtikinamų įrodymų", kad tai yra būtent jo darbas. Esą šioms atakoms ruoštasi likus trims dienoms.

„Mes žinome, kad raketos atskriejo iš režimo kontroliuojamos teritorijos ir pataikė į opozicijos teritoriją“, – sakė J. Kerry.

Johnas Kerry
JT negali nuspręsti, kas atsakingas už chemines atakas Sirijoje, JAV tai padarys pati“, – kalbėjo J. Kerry.

Anot jo, Sirijos režimas turi didžiausius cheminių ginklų resursus Artimuosiuose Rytuose ir jis tuos resursus panaudojo prieš savo žmones.

JAV valstybės sekretoriaus teigimu, svarbu neleisti Sirijai išsisukti dėl šios atakos dar ir dėl to, kad tai būtų precedentas kitoms šalims, svarstančioms panaudoti cheminius ginklus.

JAV žvalgyba, pasak jo, nuodugniai įvertino visus faktus ir neabejoja, kas tiksliai vyko. "Tai yra nusikaltimas žmogiškumui", - pabrėžė J. Kerry. Dabar esą klausimas yra ne tai, kas yra žinoma, o tai, ką pasaulis turi daryti, kad tai nepasikartotų.

J. Kerry pabrėžė, jog kad ir kokį sprendimą dėl Sirijos priims prezidentas Barackas Obama, tai nebus panašu į tokius karinius veiksmus, kokie buvo Irake, Afganistane ar Libijoje.

„Amerikos žmonės jau pavargo nuo karo. Patikėkite, aš taip pat. Tačiau nuovargis neatleidžia mūsų nuo atsakomybės“, – sakė J. Kerry.

DELFI primena, kad JT ekspertai baigė darbą Sirijoje, dabar jie parengs ataskaitą, kuri parodys, ar šioje šalyje buvo panaudotas cheminis ginklas, sakė penktadienį JT atstovas Martinas Nesirky.

„Grupė užbaigė mėginių ir įkalčių rinkimą, – sakė jis žurnalistams. – Jie dabar pakuojasi daiktus; jie išvyks iš Damasko, iš Sirijos rytoj“.

NATO nedalyvaus smogiant Sirijai

Įtariamas cheminio ginklo panaudojimas Sirijoje reikalauja tarptautinio atsako, bet NATO nedalyvaus jame, pareiškė penktadienį Danijos žiniasklaidai NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„Aš nematau NATO rolės tarptautinėje reakcijoje į (Sirijos) režimą“, – sakė A.F.Rasmussenas žurnalistams Vailės mieste, pranešė dienraštis „Politiken“.

NATO vadovas pažymėjo, kad įtariamas cheminių ginklų panaudojimas yra „siaubingas ir baisus aktas; cheminės atakos – akivaizdus tarptautinių normų pažeidimas, nusikaltimas, kurio negalima ignoruoti“.

„Jis reikalauja tarptautinio atsako, kad daugiau nebepasikartotų“, – pridūrė A.F.Rasmussenas.

Anksčiau NATO generalinis sekretorius primygtinai ragino Sirijos konfliktą spręsti politinėmis priemonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (726)