Biurokratai esą neturėtų išduoti Izraelio politikų arešto orderių „be priežasties“.

JAV Atstovų Rūmai balsavo už iš esmės simbolinį įstatymo projektą, kuriuo numatomos sankcijos TBT nariams dėl prašymo išduoti arešto orderį Izraelio ministrui pirmininkui B. Netanyahu. Kongreso rūmų, kuriuose dominuoja opoziciniai respublikonai, pirmininkas Mike’as Johnsonas antradienį (vietos laiku) pareiškė, kad balsavimas parodė, jog JAV tvirtai stovi Izraelio pusėje.

Jis taip pat parodė, kad Jungtinės Valstijos atsisakys leisti „tarptautiniams biurokratams išduoti nepagrįstus“ arešto orderius aukštiems Izraelio politikams „už nebūtus nusikaltimus“. Manoma, kad mažai tikėtina, jog dokumentą priims demokratų dominuojamas Senatas.

Gegužės 20 d. TBT prokuroras Karimas Khanas pateikė prašymą išduoti B. Netanyahu ir jo gynybos ministro Yoavo Gallanto, taip pat radikalios islamiškos palestiniečių organizacijos „Hamas“ vadovų arešto orderius dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų.

JAV sukritikavo TBT vyriausiojo prokuroro veiksmus prieš Netanyahu ir Gallant, o JAV prezidentas J. Bidenas prašymą išduoti arešto orderius pavadino „piktinančiu“.

Jei kelių teisėjų kolegija patenkintų prašymą išduoti arešto orderius, 124 TBT valstybės narės teoriškai privalėtų suimti ieškomus asmenis, kai tik jie atsidurs jų teritorijoje. Tai galėtų apsunkinti, pavyzdžiui, Netanyahu ir Gallant keliones į ES. Svarbiausia Izraelio sąjungininkė JAV nėra TBT narė.