D. Allvinas teigia, kad, norint išsitekti įprastame 200 mlrd. dolerių biudžete, ateityje teks priimti ne vieną sudėtingą sprendimą. Situaciją apsunkino tiek infliacija, tiek parlamente esančių respublikonų noras mažinti federalines išlaidas. Tai reiškia, kad JAV karinės oro pajėgos reikalauja daugiau pinigų, tačiau atsiremia į fiskalinių trukdžių sieną.

Planas žlunga

Aviacijos ekspertas Billas Sweetmanas naikintuvą F-35 vadina „trilijono dolerių vertės traukinio katastrofa“: naikintuvas suvalgo didžiąją dalį JAV karinių oro pajėgų biudžeto ir verčia abejoti dėl kitų naikintuvų projektų.

Galimas dalykas, kad suplanuota NGAD programa visgi bus tęsiama – arba Kongresas privers tą tęsti. Jeigu naujojo naikintuvo planai žlugs, JAV karinių oro pajėgų vadovybė turės pasirinkti kitą alternatyvą. F-35 ir naujieji F-15EX galėtų kartu su senstančiais F-22 kovoti dėl oro erdvės kontrolės, nes jiems talkins ir naujos kartos bepiločiai. Ar sugebėtų susidoroti su pranašumo ore užduotimi, parodytų tik laikas.

Ekspertas sako, kad tokia taktika rizikinga. Pilotuojami naikintuvai oro erdvę kontroliuoja nuo pat tada, kai daugiau nei prieš šimtmetį atsirado aviacija. Galima spėti, kad jie darys ir toliau. Tik jeigu Amerikos karinės oro pajėgos neras būdų, kaip sukurti ir pradėti eksploatuoti moderniausių naikintuvų, ateis diena, kai dominavimas ims ir pasibaigs. Pradės dominuoti kita jėga, pavyzdžiui, Kinijos karinės oro pajėgos.

„Remdamiesi vadinamosios naujos kartos dominavimo ore programos kaina ir konkurencingais kitų projektų reikalavimais, Amerikos karinių oro pajėgų vadovai jau perspėjo, jog gali neturėti kito pasirinkimo – tik labai brangios programos atsisakyti bei ieškoti kitų būdų, kaip ateities karuose išlaikyti oro erdvės kontrolę“, – rašo „The Telegraph“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)