Rusija perkėlė technologijų, įrangos ir kitų kariuomenei reikalingų prekių gamybą į kitas šalis, pasikliaudama kitų šalių tiekėjais, pranešė JAV Iždo departamentas.

„Rusija, tikėdamasi papildyti savo kariuomenės atsargas ir tęsti siaubingą karą prieš Ukrainą, yra priklausoma nuo tam pasiruošusių trečiųjų šalių fizinių ir juridinių asmenų, todėl nedvejodami reikalausime patraukti juos atsakomybėn“, – teigiama iždo sekretorės Janet Yellen pareiškime.

Rusija įsiveržė į kaimyninę Ukrainą 2022 m. vasarį ir sukėlė didžiausią konfliktą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Iždo departamentas ketvirtadienį pridūrė, kad Rusija naudojasi „kitais atžvilgiais teisėtais ekonominiais ryšiais“ su kitomis šalimis.

Anot departamento, Kinijos, Turkijos ir JAE subjektai siunčia Rusijai dvejopos paskirties prekes, pavyzdžiui, svarbius komponentus, kurie Maskvai reikalingi jos ginklų sistemoms.

Naujausios sankcijos pritaikytos 130 naujų objektų. Tarp jų, Turkijos piliečiui Berkui Turkenui dėl jo vaidmens viešųjų pirkimų tinkle, susijusiame su Rusijos žvalgybos tarnybomis, taip pat Jungtiniuose Arabų Emyratuose įsikūrusiam tinklui dėl įtariamo dalyvavimo neteisėtame Rusijos finansavime, paskelbė departamentas.

Sankcijos taip pat nukreiptos į Rusijos vidaus pramonės bazę: tvirtinama, kad Maskva ją perorientavo taip, kad „karo mašina galėtų išsilaikyti“.

Dar viena sritis – finansinių paslaugų sektorius: sankcijos pritaikytos septyniems Rusijoje įsikūrusiems bankams.

JAV valstybės departamentas taip pat skelbia beveik 100 sankcijų, nukreiptų į tokias sritis kaip būsima Rusijos energijos gamyba ir pajamos, metalų ir kasybos sektorius, taip pat viešieji pirkimai gynybos srityje.

Visa JAV esanti sankcionuotų šalių nuosavybė ir interesai, susiję su turtu, yra blokuojami ir apie juos turi būti pranešta JAV valdžios institucijoms, taip pat taikomi apribojimai sandoriams, siejamiems su sankcionuotais asmenimis.

Atskirame pareiškime ketvirtadienį Prekybos departamentas nurodė įtraukęs į juodąjį sąrašą trylika subjektų, kurie remia Rusijos kariuomenę įsigydami, kurdami ir platindami rusiškus bepiločius orlaivius. Iš šių subjektų 12 yra Rusijoje, vienas – Uzbekistane.

Šis sprendimas faktiškai užkerta jiems kelią į teisėtą prieigą prie JAV jurisdikcijai priklausančių prekių, teigė Prekybos departamentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją