Nigeryje Jungtinės Amerikos Valstijos turėjo daugiau nei 1000 karių, vykdžiusių misijas prieš džihadistus keliose Vakarų Afrikos Sahelio šalyse, įskaitant didelę dronų bazę netoli Agadezo, tačiau Nigerio kariniai lyderiai, užgrobę valdžią per perversmą 2023 m., nutraukė karinio bendradarbiavimo susitarimą su Vašingtonu.

Jungtinės Valstijos ir Nigeris „skelbia, kad JAV pajėgų ir inventoriaus išvedimas iš Nigerio baigtas“, sakoma JAV Afrikos vadovybės (AFRICOM) pranešime. „Saugus, tvarkingas ir atsakingas pasitraukimas baigtas be komplikacijų iki abipusiai nustatytos datos 2024 m. rugsėjo 15 d.“, – sakoma AFRICOM pranešime.

Pastaraisiais metais Nigeris vaidino svarbų vaidmenį JAV ir Prancūzijos kovos su džihadistais Vakarų Afrikoje strategijoje, ypač po karinių perversmų Malyje ir Burkina Fase, kai valdžią užgrobė Vakarų ginkluotosioms pajėgoms priešiški lyderiai.

JAV pasitraukimas iš Nigerio prasidėjo gegužę, praėjus dviem mėnesiams, kai vyriausybė pareiškė nutraukianti karinio bendradarbiavimo susitarimą su Vašingtonu ir tvirtino, kad JAV karių buvimas dabar yra „neteisėtas“.

Nigerio režimas ėmė labiau kliautis Rusija, šiemet pasiuntusia instruktorius ir karinę įrangą, bei sustiprino ryšius su Turkija ir Iranu.

Nigeris maždaug dešimtmetį kovoja su kruvinu smurtu, vykdomu su „Islamo valstybe“ ir „Al Qaeda“ susijusių ginkluotų grupuočių bei „Boko Haram“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)