Trys šimtai FTB agentų surengė reidą dešimtyse vietų Naujajame Džersyje ir Niujorke – tai dešimtmetį trukusio korupcijos ir pinigų plovimo tyrimo dalis.

Tarp sulaikytųjų – trys Niujorko valstijos miestų merai ir du valstybės pareigūnai. Vienas iš sulaikytųjų kaltinamas nelegalia prekyba Izraelio donorų inkstais.

Kaltintojai pareiškė, jog tyrimas buvo vykdomas dviem lygmenimis.

Pareigas einantis JAV prokuroras Ralphas Marra pasakė žurnalistams, kad pirmuoju lygmeniu buvo tiriami valstybinės korupcijos atvejai, į kuriuos įsivėlę taip pat ir politikai.
Antruoju lygmeniu suimta 15 asmenų, įskaitant rabinus ir jų bendrininkus, kurie įtariami tarptautinio masto pinigų plovimu.
Vienas asmuo kaltinamas tuo, jog dešimt metų nelegaliai tiekė į
JAV Izraelio donorų inkstus persodinimui.

Manoma, jog socialiai arba finansiškai pažeidžiami Izraelio gyventojai už paaukotą inkstą gaudavo 10 tūkst. dolerių, vėliau inkstas būdavo parduodamas už 160 tūkst. dolerių.

Pareigūnų teigimu, iš pradžių tyrimas koncentravosi į tinklą, kuris, jų teigimu, per labdaros organizacijas, kontroliuojamas rabinų Naujajame Džersyje ir kaimyniniame Niujorke, plovė dideles sumas pinigų – dešimtis milijonų dolerių.

Tyrėjų agentas kreipėsi į grupę rabinų iš Sirijos žydų bendruomenės Brukline ir Naujajame Džersyje ir paprašė padėti jam paslėpti savo lėšas.

Rabinai išgrynino čekius, kuriuos jis išrašė labdaros organizacijoms ir grąžino jam pinigus, dalį pasilikę sau, teigia tyrėjai.

Tyrimas vėliau išsiplėtė ir apėmė valstybės lygio korupcijos atvejus, susijusius su Naujojo Džersio statybų bumu.

Tyrėjų agentas buvo supažindintas su aukšto rango politikais ir vietos valdžios pareigūnais. Apsimetęs statybų agentu, jis jiems siūlė kyšius, kad būtų priimti jam neva palankūs sprendimai.

Buvo suimti valstybės pareigūnai Harvey Smithas ir Danielis Van Peltas, taip pat kai kurių didžiųjų šalies miestų ir mažesnių miestelių merai.

Taip pat buvo sulaikyti miestų planavimo, statybų ir gaisro apsaugos inspektoriai.

R. Marra pasakė: „Korupcija buvo plačiai išplitusi ir visa persmelkianti, ji buvo kaltinamųjų gyvenimo būdas.“
Jis pasakė, kad politikai „noriai parsidavinėjo“, o dvasininkai „nusikalstamus veiksmus vykdė prisidengę dorumo skraiste“.

SUIMTIEJI:
Hobokeno (Hoboken) meras Peteris Cammarano
Sekokuso (Secaucus) meras Dennisas Elwellas
Džersio mero pavaduotoja Leona Beldini
Ridžfildo (Ridgefield) meras Anthony Suarezas
Valstybės pareigūnas Harvey Smithas
Valstybės pareigūnas Danielis Van Peltas
Rabinas Eliahu Ben Haimas, Dylas (Deal), Niujorkas
Rabinas Saulas Kassinas, Bruklinas, Niujorkas
Rabinas Edmundas Nahumas, Dylas (Deal), Niujorkas
Rabinas Mordechai Fishas, Bruklinas, Niujorkas

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją