Maždaug 1 000 JAV ir Didžiosios Britanijos karininkų, vadovaujamų JAV generolo Tommy Frankso, pradėjo karines pratybas "Internal Look" (Vidinis žvilgsnis), kurių pagrindinis centras įrengtas Kataro armijos bazėje "As Sayliyah", esančioje į pietus nuo sostinės Dohos.

T.Franksas yra JAV pajėgų vadas Persijos įlankoje.

JAV Centrinės vadovybės atstovas spaudai Majoras Billas Harrisonas pranešė, kad pratybos prasidėjo 8 val. ryto vietos laiku. "Internal Look" oficialiai jau prasidėjo", - sakė B.Harrisonas.

Maždaug savaitę truksiančių pratybų tikslas yra išbandyti 58 mln. dolerių vertės mobilų vadovavimo centrą, kuris aprūpintas moderniais kompiuteriais, žemėlapiais ir ryšių įranga.

Šių pratybų metu T.Franksas, jam pavaldūs regioniniai Laivyno, Armijos ir Jūrų pėstininkų korpuso vadai bei Centrinės vadovybės bazė Floridos valstijos Tampos mieste išbando hipotetinius karo veiksmų scenarijus. Kovinė kariuomenė šiose pratybose nedalyvauja.

Iš Tampos į pratybas atskrido maždaug 600-700 JAV vyresniųjų karininkų, be to, jose dalyvauja 300-400 britų karininkų, pranešė atstovai. Be jų, iš "As Sayliyah" bazės vadovaujamose pratybose dalyvauja tūkstančiai kitų kariškių, esančių įvairiose pasaulio vietose.

Tai jau ketvirtosios "Internal Look" serijos pratybos nuo 1990 metų, kai šios pratybos padėjo parengti planą JAV vadovaujamai karo operacijai, kurios metu buvo išvaryta Kuveitą okupavusi Irako kariuomenė. Šiais metais "Internal Look" pratybos pirmą kartą surengtos už JAV ribų.

Atstovai vengė tiesiogiai susieti šias derybas su JAV grasinimais panaudoti jėgą prieš Saddamo Husseino režimą, siekiant likviduoti neva jo slepiamus masinio naikinimo ginklus.

Vis dėlto šios pratybos padidins spaudimą Irakui, kuriame šiuo metu dirba JT ginkluotės inspektorių misija, siekdama užtikrinti, kad Bagdadas paklustų JT rezoliucijoms dėl jo nusiginklavimo.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją