Tuo metu, kai pranešimai apie Amerikos vykdomą masinį pasiklausymą užsienyje gadina JAV ir Europos santykius, senatorė Diane Feinstein tarė išsakė savo poziciją tame besiplečiančiame skandale ir teigė, kad įstatymų leidėjai nebuvo informuoti.

Senato komitetas reagavo, kai žiniasklaida paskelbė, jog JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) šnipinėjo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel telefoną ir rinko duomenis apie milijonus pokalbių telefonu Ispanijoje bei kitose šalyse.

„Kalbant apie NSA duomenų rinkimą apie JAV sąjungininkių lyderiu – tarp jų Prancūzijos, Ispanijos, Meksikos ir Vokietijos – leiskite nedviprasmiškai pareikšti: aš prieš tai kategoriškai nusistačiusi“, – pažymėjo D.Feinstein.

„Man aišku, kad tam tikri sekimo veiksmai buvo vykdomi ilgiau nei dešimtmetį ir kad Senato žvalgybos komitetas nebuvo tinkamai informuojamas, – pridūrė ji. – Labai aišku, kad reikalinga visų žvalgybos programų išsami peržiūra, kad Senato žvalgybos komiteto nariai būtų visiškai informuoti, kas iš tiesų vykdoma žvalgybos bendruomenės.“

Pranešimai, jog JAV žvalgybos tarnybos seka milijonus pokalbių telefonu ir susirašinėjimą elektroniniu paštu užsienyje, įskaitant šalis sąjungininkes, sukėlė įtūžį daugeliui lyderių ir pakenkė Jungtinių Valstijų populiarumui.

Pirmadienį viena Europos Parlamento delegacija apsilankė Vašingtone ir pareikalavo paaiškinimų. Taip pat turėtų atvykti atskira Vokietijos žvalgybos ir vyriausybės pareigūnų delegacija.

Europos Sąjungos (ES) įstatymų leidėjai susitiko su Atstovų rūmų žvalgybos komiteto pirmininku Mike'u Rogersu, kuris sakė, kad derybose buvo pasiekta tam tikra pažanga, tačiau pripažino, jog gali prireikti daugiau diskusijų ir pokyčių politikoje, siekiant abipusio supratimo.

D.Feinstein, kuri yra prezidento Baracko Obamos Demokratų partijos narė ir gynė NSA nuo daugelio ankstesnių kaltinimų, neslėpė savo nepritarimo politikai, kuri lėmė transatlantinių ryšių pablogėjimą.

„Nebent Jungtinės Valstijos būtų įsitraukusios į priešiškus veiksmus prieš kokią nors šalį arba kiltų neatidėliotina būtinybė tokio pobūdžio sekimui, nemanau, kad Jungtinės Valstijos turėtų rinkti draugiškų prezidentų ir draugiškų premjerų pokalbius telefonu bei elektroninius“, – aiškino ji.

D.Feinstein taip pat teigė, jog yra „didelė problema“, jog B.Obama nebuvo informuotas, jog informacija apie A.Merkel kontaktus esą buvo renkama nuo 2002 metų.

„Prezidentui derėtų patvirtinti bet kokį tokio pobūdžio rinkimą, – sakė ji. – Kongresas turi tiksliai žinoti, ką daro mūsų žvalgybos bendruomenė. Šiuo tikslu komitetas pradės visų žvalgybos informacijos rinkimo programų didelę peržiūrą.“

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją