Prokurorai prašė leidinio „The Wall Street Journal“ reporteriui dėl jam pareikštų kaltinimų šnipinėjimu, kuriuos jis pats, jo darbovietė ir JAV vyriausybė neigia, skirti 18 metų kalėjimo bausmę. Teismo posėdis vyko už uždarų durų.

E. Gershkovichius buvo sulaikytas 2023 m. kovą. Jis buvo apkaltintas JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) nurodymu rinkęs informaciją apie gynybos įrangos gamyklą „Uralvagonzavod“ Nižny Tagile, esančiame už 130 kilometrų į šiaurę nuo Jekaterinburgo.

Kaip daugelis kitų Vakarų žurnalistų, E. Gershkovichius Rusijoje dirbo ir tyrimus vykdė turėdamas Maskvos užsienio reikalų ministerijos išduotą akreditaciją.

Kremlius pastaruoju metu yra pareiškęs, kad šiuo metu deramasi dėl E. Gershkovichiaus paleidimo mainais į JAV kalinčius Rusijos piliečius. Po to, kai Rusijoje būna sulaikomi JAV piliečiai, tarp Maskvos ir Vašingtono dažnai prasideda įtemptos derybos.

Bidenas sako „dedantis visas pastangas“, kad E. Gershkovichius būtų paleistas

Prezidentas Joe Bidenas penktadienį pasakė, kad Jungtinės Valstijos stengiasi, kad Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu 16 metų kolonijoje kalėti nuteistas žurnalistas Evanas Gershkovichius būtų paleistas.

„Mes dedame visas pastangas, kad Evanas būtų paleistas ir nesiliausime tą darę“, – pranešime teigė J. Bidenas, pridurdamas, kad leidinio „The Wall Street Journal“ darbuotojas „jokio nusikaltimo neįvykdė“, o Maskva į jį „nusitaikė“, nes jis yra reporteris ir JAV pilietis.

Julija Navalnaja pasmerkė „neteisingą“ nuosprendį

Rusijos opozicijos veikėja Julija Navalnaja pasmerkė penktadienį paskelbtą „neteisingą“ nuosprendį JAV žurnalistui Evanui Gershkovichiui, kuris buvo nuteistas 16 metų kalėjimo dėl kaltinimų šnipinėjimu.

„Šiandien Evanas Gershkovichius buvo nuteistas 16 metų, – sakoma jos pranešime socialiniame tinkle. – Turime kovoti už kiekvieną žmogų, atliekantį neteisingą bausmę Putino kalėjime, ir reikalauti, kad jie būtų nedelsiant paleisti.“

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją