Vienas Izraelio greitosios pagalbos tarnybos atstovas sakė armijos radijui, kad medikai gydo devynis sužeistuosius, iš kurių penki buvo sužaloti kritiškai. Izraelio savanoriškoji gelbėtojų brigada ZAKA savo pranešime nurodė, kad keli žmonės žuvo įvykio vietoje.

„Laikome tai teroro ataka“, – nurodė atstovas Micky Rosenfeldas. Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad vienas iš užpuolikų turėjo šaunamąjį ginklą.

Šis išpuolis buvo įvykdytas per rytines pamaldas sinagogoje, esančioje pietvakariniame Har Nofo rajone.

„Du kirviais ir pistoletu ginkluoti teroristai, veikiausiai iš Rytų Jeruzalės, įžengė į ješivą (žydų seminariją) Har Nofe ir užpuolė maldininkus“, – sakė policijos atstovė Luba Samri.

„Abu teroristai buvo neutralizuoti“, – pridūrė ji, naudodama policijos eufemizmą, reiškiantį, kad užpuolikai buvo nukauti.

Nustatyta, kad užpuolikai buvo Uday ir Ghassanas Abu Jamalai, pusbroliai iš Rytų Jeruzalės Džabal Mukabero rajono. Netrukus po išpuolio policija nuvyko į Džabal Mukaberą ir suėmė šeimos narius, išprovokuodama susirėmimą su akmenis svaidžiusiais jaunuoliais, sakė giminaičiai. Policija patvirtino areštavusi devynis įtariamuosius.

Trys išpuolio Jeruzalės sinagogoje aukos turėjo Amerikos pilietybę, vienas – Britanijos

Visos keturios mirtino palestiniečių išpuolio Jeruzalės sinagogoje antradienį aukos buvo dvigubą pilietybę turintys izraeliečiai, trys iš kurių dar turėjo Amerikos, o ketvirtas – Didžiosios Britanijos pilietybę.

„Kalbant apie pilietybę, trys buvo amerikiečiai ir ketvirtas – britas“, – sakė policijos atstovė Luba Samri.

Tai daugiausiai aukų pareikalavęs pastarųjų metų išpuolis šiame mieste, reta ataka prieš maldos vietas, sukrėtusi visą šalį ir padidinusi nuogąstavimus, kad ir taip kruvinas izraeliečių ir palestiniečių konfliktas įgauna pavojingą religinę dimensiją.

Analitikai perspėjo, kad tai gali eskaluoti ir taip įtemptą situaciją.

Gyventojai smurtą Jeruzalėje sieja su liepą įvykusiu incidentu, kai vienas palestinietis paauglys buvo sudegintas gyvas žydų užpuolikų, esą keršijusių už palestiniečių kovotojų įvykdytą trijų žydų paauglių pagrobimą ir nužudymą okupuotame Vakarų Krante.

Smurto bangą taip pat kurstė vasarą vykęs karas Gazos Ruože ir ginčas dėl teisės lankytis pagrindinės Jeruzalės šventovės komplekse, kurį šventu laiko tiek musulmonai, tiek judėjai.

Pastarosiomis savaitėmis smurtas suintensyvėjo ir Izraelyje, ir palestiniečių teritorijose.

Per pastarąjį mėnesį penki izraeliečiai ir vienas užsienietis buvo tyčia mirtinai suvažinėti arba subadyti palestiniečių. Taip pat žuvo apie 12 palestiniečių, įskaitant dėl minėtų išpuolių įtariamus asmenis.

B. Netanyahu: išpuolį Jeruzalės sinagogoje nulėmė M. Abbaso ir „Hamas“ vykdytas kurstymas

Keturių izraeliečių gyvybių pareikalavęs antradienį įvykdytas išpuolis vienoje Jeruzalės sinagogoje buvo kurstymo, kurį vykdė palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas ir islamistų judėjimas „Hamas“, „tiesioginis rezultatas“, pareiškė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.

„Tai „Hamas“ ir Abu Mazeno (M.Abbaso) vykdyto kurstymo tiesioginis rezultatas – kurstymo, kurį tarptautinė bendruomenė neatsakingai ignoruoja“, – sakoma B.Netanyahu pareiškime.

Premjeras pridūrė, kad antradienio popietę surengs posėdį su šalies saugumo vadovais.

M. Abbasas pasmerkė kruviną išpuolį Jeruzalės sinagogoje

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas antradienį pasmerkė vienoje Jeruzalės sinagogoje įvykdytą ataką, per kurią žuvo keturi izraeliečiai, o dar šeši buvo sužeisti.

„Palestiniečių prezidentūra visuomet smerkdavo civilių žudymą bet kurioje pusėje ir smerkia šiandieninį maldininkų nužudymą sinagogoje vakarų Jeruzalėje“, – sakoma M.Abbaso biuro pranešime.

B. Obama ragina laikytis rimties

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama pasmerkė „siaubingą išpuolį“ Jeruzalės sinagogoje, per kurį antradienį žuvo keturi žmonės, tarp kurių buvo trys Amerikos piliečius, ir paragino Izraelį ir palestiniečius mažinti įtampą.

„Šiuo sunkiu Jeruzalei momentu Izraelio ir palestiniečių lyderiams bei eiliniams piliečiams dar svarbiau kartu bendradarbiaujant mažinti įtampą, atsisakyti smurto ir ieškoti kelio į taiką“, – sakė B.Obama.

J. Kerry: tai yra „gryno teroro aktas“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį pasmerkė palestiniečių išpuolį vienoje Jeruzalės sinagogoje, per kurį žuvo keturi izraeliečiai, sakydamas, jog tas incidentas buvo „gryno teroro ir beprasmiško žiaurumo aktas“.

Kalbėdamas Londone prieš derybas su Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi Philipu Hammondu, J.Kerry paragino palestiniečių vadovybę pasmerkti tą ataką, kurią Har Nofo rajone esančioje sinagogoje įvykdė du palestiniečiai, ginkluoti kirviais ir pistoletu.

„Šį rytą Jeruzalėje palestiniečiai užpuolė žydus, kurie meldėsi sinagogoje, – J.Kerry sakė žurnalistams. – Žmonės, atėję garbinti Dievo į sinagogos šventovę ... buvo nužudyti šventoje vietoje per gryno teroro ir beprasmiško žiaurumo aktą bei žmogžudystę.“

„Raginu kiekvieną palestiniečių vadovybės sluoksnį pasmerkti tai pačiais griežčiausiais žodžiais, – pridūrė jis. – Tokiam smurtui nėra vietos niekur, ypač po diskusijos, vykusios ankstesnę dieną Amane.“

„Hamas“ ir „Islamo džihadas“ giria kruviną išpuolį

Palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ antradienį sveikino antradienį įvykdytą išpuolį vienoje Jeruzalės sinagogoje, per kurią žuvo keturi izraeliečiai, sakydamos, jog tai buvo atsakas į vieno palestiniečio autobuso vairuotojo mirtį.

„Hamas“, kontroliuojantis Gazos Ruožą, savo pranešime nurodė, jog išpuolis sinagogoje buvo „atsakas į kankinio Yusufo Ramuni nužudymą“.

Islamistai turėjo omenyje autobuso vairuotoją iš Rytų Jeruzalės, kuris sekmadienio vakarą buvo rastas negyvas kilpoje savo mašinoje. Izraelio policija pranešė, jog tas vyras pasikorė, bet vienas jo bendradarbis tikino, kad tas incidentas atrodė panašus į nužudymą.

Lietuvos URM smerkia teroristinį išpuolį Jeruzalės sinagogoje

Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia lapkričio 18-osios teroristinį išpuolį Harnofo sinagogoje Jeruzalėje.

„Reiškiame nuoširdžiausią užuojautą žuvusiųjų šeimoms, artimiesiems ir visiems Izraelio žmonėms“, – sakoma Lietuvos diplomatijos žinybos pranešime.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija primygtinai ragina visas puses susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, skatinančių prievartos kurstymą, ir kurie atitolintų taiką.

„Svarbu užkirsti kelią galimam neramumų išplitimui. Raginame kuo skubiau atnaujinti derybas dėl dviejų valstybių sprendimo ir nesiimti vienašalių veiksmų, kuriais būtų didinama įtampa ir trukdoma derybų atnaujinimui“, – teigia Lietuvos URM.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)