Naujasis JK ministras pirmininkas siekia paspartinti derybas dėl bendradarbiavimo sutarties, apimančios visas sritis – nuo saugumo iki technologijų ir švarios energijos. Nors mažai tikėtina, kad derybos bus užbaigtos iki kitų metų, abi šalys taip pat svarsto per ateinančius mėnesius pasirašyti siauresnį susitarimą dėl gynybos ir saugumo.

Pasak su derybų planavimu susipažinusių vyriausybės pareigūnų, kurie prašė neviešinti jų pavardžių, gynybos paktas, kaip pradinis platesnio susitarimo ramstis, turėtų palengvinti bendrus viešuosius pirkimus ir bendras karines pratybas.

Nors K. Starmerio padėjėjas apibūdino Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą kaip JK premjerui asmeniškai ir politiškai artimiausią lyderį, kol kas to nepasakysi apie jų valstybes – bent jau oficialiai. Vokietija ir Didžioji Britanija jau daugiau nei dešimtmetį koordinuoja savo gynybos ir saugumo veiklą pagal 2010 m. Lankasterio rūmų sutartis, tačiau lygiavertės anglovokiškos sistemos iki šiol nebuvo.

Naujajai K. Starmerio leiboristų vyriausybei tai bus pirmasis užsienio politikos iššūkis. Praėjus mažiau nei savaitei po liepos mėnesio rinkimų užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy nuskrido į Berlyną, o šią savaitę įvyks pirmasis dvišalis paties ministro pirmininko vizitas.

Šalių siekis koordinuoti veiksmus gynybos srityje įgavo naują pagreitį po to, kai 2022 m. Rusijos invazija jas paskatino tapti dviem dosniausiomis karinės pagalbos Ukrainai teikėjomis žemyne.

Sutartis tarp JK ir Vokietijos bus sudaryta kartu su visos Europos Sąjungos saugumo paktu, kuriuo K. Starmerio administracija tikisi sustiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje su platesniu bloku. Tačiau vyriausybė vis dar aiškiai nenurodė, kas sudarytų tą platesnį susitarimą. Pareigūnai, kuriems buvo pavesta šiam susitarimui parengti pasiūlymus, kol kas neturi daug gairių, sakė su šiomis diskusijomis susipažinę asmenys.

Planuojama, kad derybos dėl susitarimo ES mastu prasidės 2025 m. pavasarį. Vis dėlto, pasak „Chatham House“ asocijuoto mokslo darbuotojo Sébastieno Maillard’o, bendradarbiavimas su Vokietija atrodo kaip prasminga preliudija. Didžiausia bloko ekonomika yra „viena iš geresnių advokačių, galinčių paskatinti glaudesnius JK santykius su ES“, sakė jis.

K. Starmeris, šiuo metu pakiliai nusiteikęs, nes prieš septynias savaites laimėjo ministro pirmininko pareigas su didžiuliu mandatu, pabrėžė, kad jo misija Vokietijoje susijusi su JK ekonomikos augimo skatinimu. Berlyne jis susitiks su „Siemens Energy AG“ generaliniu direktoriumi Christian Bruchu ir „Reinmetall AG“ generaliniu direktoriumi Arminu Pappergeriu – abu vadovauja dideliems Vokietijos darbdaviams, vykdantiems veiklą ir JK.

Abiejų šalių pareigūnai siekia pabrėžti artimus K. Starmerio ir O. Scholzo santykius ir išsklaidyti abipusį įtarumą, būdingą buvusios valdančiosios Konservatorių partijos ir Europos partnerių santykiams.

Skirtumai tarp dviejų centro kairiųjų lyderių akivaizdūs: O. Scholzas vadovauja susiskaldžiusiai koalicijai ir patiria spaudimą iš kraštutinių dešiniųjų „Alternatyvos Vokietijai“ (AfD), o K. Starmeris savo tėvynėje laimėjo didžiausią daugumą nuo pat 1997-ųjų Tony Blairo pergalės.

Vis dėlto britų premjeras turi ko pasimokyti iš O. Scholzo pastangų suvaldyti populistų keliamą grėsmę. Jau dabar prieš imigraciją nukreiptos riaušės, kurstomos internete skleidžiamos dezinformacijos, parodė, kokiais būdais britų politikos radikali dešinė ilgainiui gali sukelti problemų naujajam premjerui.

AfD dalyvavimas Vokietijos įstatymų leidžiamojoje valdžioje per pastaruosius trejus metus gerokai apkartino O. Scholzui gyvenimą. K. Starmeriui, kuriam tenka susidurti su konservatorių dešinėje esančia partija, neseniai laimėjusia 14 proc. balsų, AfD yra nemalonus priminimas apie tai, kas jo laukia.

Tokiame kontekste paties ministro pirmininko bendražygiai nerimauja, ar jo žadamas stabilus valdymas pajėgs užmaskuoti tai, ką kritikai ir politiniai oponentai dažnai vadina charizmos stoka.

Vis dėlto tie, kurie mano, kad K. Starmeris nuobodus ar silpnas, neturėtų jo nuvertinti, apie JK premjerą atsiliepė vienas aukšto rango Vokietijos pareigūnas – galbūt mintyse turėdamas ir savo šalies lyderį.