„Labai apgailestaujame dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo uždaryti „Memorial International“ ir Maskvos teismo nuosprendžio likviduoti jos antrinę organizaciją – „Memorial“ žmogaus teisių centrą.

Šie veiksmai užbaigė Rusijos dviejų gerbiamiausių žmogaus teisių grupių veiklą ir dar labiau susilpnino šalies jau ir taip nykstančią žmogaus teisių gynimo bendruomenę“, – naujienų agentūrai AFP sakė JT Žmogaus teisių tarybos atstovė.

Teisėjas Michailas Kazachovas trečiadienį įsiklausė į prokurorų prašymus ir nurodė likviduoti „Memorial“ žmogaus teisių centrą, kuris agitavo prieš šiuolaikinius žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje.

Prokurorai apkaltino centrą, kad šis nežymėjo savo publikacijų „užsienio agento“ etikete, kuri rodo, jog tam tikra organizacija gauna finansavimą iš užsienio.

Tuo metu antradienį šalies Aukščiausiasis Teismas nurodė uždaryti centrinę grupės struktūrą „Memorial International“, kuri rašė Stalino laikų valymų kroniką ir tvarkė didelius šios grupės archyvus.

„Laisva, įvairialypė ir aktyvi pilietinė bendruomenė yra svarbi bet kuriai visuomenei, tad teisėti pilietinės bendruomenės balsai neturėtų būti pažaboti, be kita ko, naudojant „užsienio agento“ sąvoką, – teigė JT vyriausiosios žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet biuro atstovė. – Raginame Rusijos valdžios institucijas saugoti ir palaikyti žmones ir organizacijas, siekiančias geresnės žmogaus teisių padėties visoje Rusijos Federacijoje.“

Šios bylos užbaigė metus, prasidėjusius žinomiausio Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją