Rusų kilmės populiarios, tačiau prieštaringai vertinamos susirašinėjimo programėlės vadovas rugpjūčio 24 d. buvo sensacingai sulaikytas Paryžiaus-Buržė oro uoste ir apkaltintas virtine pažeidimų, susijusių su šia programėle. Jam taip pat buvo uždrausta išvykti iš Prancūzijos. Buvo iškelta daugybė klausimų dėl 39-erių P. Durovo sulaikymo laiko ir aplinkybių: šalininkai jį laiko žodžio laisvės gynėju, o kritikai – asmeniu, sukėlusiu grėsmę, nes jis sąmoningai leido „Telegram“ tapti nekontroliuojamai.

„Tai labai sudėtingas atvejis. Jis kelia didelį susirūpinimą dėl žmogaus teisių“, – spaudos konferencijoje sakė JT žmogaus teisių biuro atstovė Ravina Shamdasani. Ji nurodė, kad ši Ženevoje įsikūrusi agentūra svarsto galimybę paskelbti straipsnį, kuriame būtų išdėstyti „parametrai, pagal kuriuos reikėtų vertinti šias situacijas“.

Ji taip pat paminėjo neseniai įgyvendintą platformos „X“ užblokavimą Brazilijoje, kurios Aukščiausiasis Teismas pirmadienį ratifikavo vieno teisėjo sprendimą suspenduoti šį socialinį tinklą dėl įtariamų teisinių nusižengimų. Brazilijos sprendimas užblokuoti „X“ „taip pat kelia panašų susirūpinimą dėl valstybių pareigos užtikrinti, kad socialinių tinklų platformos laikytųsi įstatymo, sudarančio sąlygas saviraiškos laisvei“, tačiau paisant tam tikrų apribojimų, tvirtino R. Shamdasani.

Ji paragino užtikrinti, kad bet kokie įvedami apribojimai būtų „proporcingi“ ir „atitiktų tarptautinius žmogaus teisių standartus“. „Tad mes stebime šį atvejį ir mums šiuo metu sunku kalbėti konkrečiau“ apie bylą ir kaltinimus P. Durovui, nes JT žmogaus teisių biuras neturi prieigos prie „visos informacijos“.

Atstovė pažymėjo, kad valstybės turėtų turėti galimybę reguliuoti platformas, kurios ir pačios turėtų laikytis įstatymų, atitinkančių tarptautinę teisę, susijusią su žmogaus teisėmis. „Reikia atsižvelgti į teisėtumo, reikalingumo ir proporcingumo principus, neapykantos kalbą, neapykantos ar smurto kurstymą, žalingą dezinformaciją“, – kalbėjo ji.

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas 2022 m. lapkričio mėnesį kreipėsi į „X“ savininką Eloną Muską ir paragino jį paversti pagarbą žmogaus teisėms svarbia šio socialinio tinklo dalimi. Jis atvirame laiške perspėjo dėl neapykantos kalbos ir dezinformacijos propagavimo bei atkreipė dėmesį į būtinybę apsaugoti vartotojų privatumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją