JT Maisto ir žemės ūkio organizacija pirmadienį savo būstinėje Romoje pranešė apie 200 puslapių ilgio Valgomų vabzdžių programos ataskaitą, kurioje teigiama, kad žiogai, skruzdės ir kiti vabzdžiai turėtų būti auginami žmonių maistui.

Ataskaitoje teigiama, kad du milijardai žmonių visame pasaulyje jau papildo savo racioną vabzdžiais, kuriuose yra daug baltymų, mineralų ir skaidulų. Biologai teigia, kad vabzdžiai, pavyzdžiui, kai kurie vabalai, skruzdės, svirpliai ir žiogai, baltymingumu prilygsta liesai raudonai mėsai ir žuviai.

JT agentūra teigia, kad vabzdžiai ypač efektyviai paverčia pašarą maistu. Norint gauti kilogramą valgomos vabzdžių masės, reikia vidutiniškai dviejų kilogramų pašaro. Palyginimui, norint užauginti kilogramą galvijų mėsos, reikia aštuonių kilogramų pašaro. Be to, dauguma vabzdžių išskiria mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir minta ne tik žemės ūkio pašarais, bet ir maisto atliekomis, kompostu.

Šiuo metu didžioji dalis valgomų vabzdžių surenkama miškuose, o specialiai maistui juos augina tik nedidelis skaičius šeimyninių įmonių. JT teigia, kad šį procesą mechanizavus būtų galima gerokai padidinti produkciją. Kaip pavyzdys pateikiama žvejybos masalų pramonė.

Pagal JT Valgomų vabzdžių programą tiriamas ir voragyvių, tokių kaip vorai ir skorpionai, tinkamumas maistui.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)