Naftos turtinga Persijos įlankos valstybė pareiškė esanti pasiryžusi „tiesti tiltus“, kad padėtų Afganistano žmonėms, po to, kai pastarojo užsienio reikalų ministerija socialinėje žiniasklaidoje paskelbė, kad naujasis ambasadorius Mawlawis Badruddinas Haqqanis buvo priimtas per ceremoniją Abu Dabyje.

Stiprėjantys JAE ryšiai su Talibano vyriausybe apima ir tai, kad po JAV pajėgų išvedimo ir Talibano sugrįžimo į valdžią 2021 metais Afganistano oro uostų valdymą perėmė JAE įmonė GAAC.

Ambasadoriaus priėmimas bus laikomas Talibano valdžios pergale, nors iš esmės Talibanas ir toliau lieka izoliuotas tarptautiniu mastu ir nepripažįstamas Jungtinių Tautų, iš dalies dėl to, kad neleidžia mergaitėms įgyti vidurinio išsilavinimo.

„Pasaulis pripažįsta iššūkius, su kuriais Afganistanas susidūrė per pastaruosius kelerius metus, – sakoma ketvirtadienį vakare AFP atsiųstame JAE pareigūno pareiškime. – Sprendimas priimti Afganistano ambasadoriaus skiriamuosius raštus dar kartą patvirtina mūsų pasiryžimą prisidėti prie tiltų tiesimo, siekiant padėti Afganistano žmonėms.“

JAE planuoja teikti „humanitarinę pagalbą per plėtros ir atstatymo projektus“ ir remti pastangas, kuriomis siekiama „regioninės deeskalacijos ir stabilumo“, sakoma pareiškime.

JAE kartu su Pakistanu ir Saudo Arabija – trys valstybės, pripažinusios ankstesnę Talibano vyriausybę, kurią 2001 metais nuvertė JAV vadovaujama invazija.

Tai viena iš nedaugelio šalių, kuriose Talibanas turi diplomatinę atstovybę, tarp jų – ir Iranas, Pakistanas, Uzbekistanas, Turkmėnistanas bei Kazachstanas.

Nikaragva birželio mėnesį paskyrė nereziduojantį ambasadorių Afganistane.

Praėjusią savaitę JAE ir Talibano santykius dar labiau sustiprino prezidentas šeichas Mohamedas bin Zayedas Al Nahyanas, aplankęs Afganistano ministrą pirmininką, besigydžiusį vienoje iš JAE ligoninių.

Birželio mėnesį JAE prezidentas priėmė Afganistano vidaus reikalų ministrą Sirajuddiną Haqqanį, kurio paiešką yra paskelbusios JAV, o už informaciją, padėsiančią jį suimti, siūlomas 10 mln. dolerių atlygis.