Žurnalistai gavo įrodymų, kad R. Kadyrovo sugulovių skaičius – įspūdingas. Tyrimo medžiagoje minima, kad užmezgęs su moterimis santykius Čečėnijos lyderis liepdavo muloms įforminti nikachą (islame – santuokos sudarymo civilinė sutartis). Šis veiksmas turėjo apsaugoti merginas nuo kaltinimų ištvirkavimu. Deja, vėliau jų perspektyvos ištekėti vis viena ypač sumažėdavo.

Anot žurnalistų, R. Kadyrovo haremas čečėnams – jokia paslaptis.

2013 metais Čečėnijoje buvo audringai aptarinėjama Tamilos Sagaipovos daina „Mano Nanakas“. Muzikiniu požiūriu tai tipinė lezginka su elektronine instrumentuote, o dainos tekstas – čečėnų ir rusų kalbų, taip pat žargono mišinys. Kaukaze pagal šią dainą buvo šokama netgi per vestuves. Vis dėlto antro posmo žodžiai verti rimtesnio dėmesio, mat čia paminėta daugelis R. Kadyrovo sugulovių. Nanakas – tai vos pakoreguota vardo Nanatas versija, na, o Nanatas – tai vardas, kuriuo į R. Kadyrovą kreipiamasi namuose, rašoma tyrimo ataskaitoje.

Kaip būtų galima paaiškinti tokį dainos tekstą? Reikalas tas, kad T. Sagaipova ir pati kitados priklausė R. Kadyrovo haremui. Tyrimą iniciavę žurnalistai tvirtina sugebėję identifikuoti visas dainoje paminėtas moteris.

„Pagrindinėmis“ R. Kadyrovo žmonomis, anot žurnalistų, reikėtų laikyti Mendi Kadyrovą (oficiali R. Kadyrovo žmona), Fatimą Chazujevą (tik kartą Čečėnijoje vykusio grožio konkurso finalininkė), Zamirą (Indirą) Džabrailovą (Čečėnijos grožio konkurso laimėtoja) ir Aminat Achmatovą (Čečėnijos Respublikos liaudies artistė).

„Proekt“ žurnalistai primena, kad Mendi Kadyrova turi du pasus ir kad antrajame įrašyta Musajevos pavardė. Tas pasas suteikia galimybę slėpti turtą.

R. Kadyrovui tarnaujanti propaganda skleidžia mitą, esą iki sulaukė 42-ejų Mendi pagimdė 14 R. Kadyrovo palikuonių. Tai jokiu būdu nėra tiesa. Iš tikro Čečėnijos lyderis atimdavo vaikus iš sugulovių, su kuriomis negalėjo sudaryti oficialiai pripažįstamos santuokos.

R. Kadyrovo vaikai, žurnalistų teigimu, žino savo kilmės istoriją.

Antras pagal amžių R. Kadyrovo sūnus, vardu Eli, – Čečėnijos bokso federacijos prezidento ir sporto klubo „Achmat“ direktoriaus pareigose įtaisytas 17-metis – yra ne Mendi, bet Fatimos Chazujevos vaikas.

Būtent Fatima yra dar trejeto R. Kadyrovo vaikų – dukters Ašur ir 2015 metais gimusių dvynių – motina.

„Kartą tapau šeimoje įvykusios dramos liudininku. Ramzano namuose viešinti Fatima panoro apkabinti vieną iš savo vaikų, bet tėvas griežčiausiai uždraudė tai padaryti“, – sakė žurnalistų kalbintas šaltinis.

Remiantis tyrimo medžiaga, vienintelis 2006 metais Čečėnijoje įvykęs grožio konkursas iš esmės buvo surengtas tik dėl R. Kadyrovo – net pašalinių žiūrovų jame nebuvo.

Toks „uždarumas“ buvo grindžiamas moralės sumetimais, tačiau tikroji priežastis – daug paprastesnė: R. Kadyrovas suorganizavo vien savo moterims skirtą šou, tvirtina žurnalistai.

Pavyko išsiaiškinti ir tai, kad tuo metu, kai tapo antros vietos laimėtoja grožio konkurse, F. Chazujeva jau laukėsi R. Kadyrovo sūnaus, nors tada jai tebuvo 14 ir ji dar mokėsi mokykloje.

Akivaizdu, kad R. Kadyrovui prie širdies – ypač jaunos merginos: mokinės, daugių daugiausia – pirmo kurso studentės. R. Kadyrovas netgi turi pagalbininką, saugantį begalės – gal dešimčių, o galbūt net šimtų – jaunų čečėnių kontaktinius duomenis.

Patikimų šaltinių duomenimis, šio amžiaus pradžioje R. Kadyrovas „prisirinkdavo merginų be jokių ceremonijų“: R. Kadyrovo žmonės, esą, dailiai atrodančias jaunas čečėnes kartais sučiupdavo tiesiog gatvėje, einančias į mokyklą. Vis dėlto kai kurioms iš sugulovių R. Kadyrovas uždraudė net svajoti apie tai, kad gal galėtų susilaukti nuo jo kūdikio.

Trys „Proekt“ šaltiniai sutiko papasakoti Žanetos Mukujevos istoriją. Visi pašnekovai pažinojo ir R. Kadyrovą, ir Ž. Mukujevos šeimą. Ž. Mukujeva buvo R. Kadyrovo bendraamžė. Jiedu susipažino dar jaunystėje. Manoma, kad šią moterį R. Kadyrovas buvo įsimylėjęs. Visgi Ž. Mukujeva tapo kito čečėno žmona, o tuoj po 2000-ųjų – išsiskyrė ir liko su mažamete dukrele. R. Kadyrovas, sužinojęs apie įvykusias skyrybas, užmezgė santykius su Ž. Mukujeva.

Tie santykiai baigėsi tragedija: 2003 m. rugsėjo 26 d. Ž. Mukujeva buvo nušauta nežinomų užpuolikų. Du R. Kadyrovą pažįstantys asmenys mano, kad susidorojimas buvo įvykdytas paties Čečėnijos lyderio įsakymu, o jo priežastis – kažkoks prasižengimas.

„Puikiai prisimenu, kaip Ramzanas nudžiugo išgirdęs apie Žanetos mirtį“, – patikino vienas iš šaltinių.

Kitas „Proekt“ pašnekovas nurodė, kad žūties akimirką Ž. Mukujeva buvo nėščia.

Šaltinių teigimu, R. Kadyrovas savo „paklusnias žmonas“ apipildavo pinigais. Vienu metu jos visos buvo apgyvendintos viename iš naujų daugiabučių Grozno centre.

Per visus R. Kadyrovo valdymo metus jo hareme buvo dešimtys merginų, kai kurios iš jų tebėra jam artimos ir pagimdė vaikų, o kitos buvo paliktos arba žiauriai „nubaustos“. Beveik visi R. Kadyrovo ryšiai prasidėjo, kai merginoms nebuvo 18 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)