Atskleistos įdomios V. Janukovyčiaus ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino derybų detalės ir V. Janukovyčiaus pasiteisinimai prieš Europą, kai jis ėmėsi trauktis atgal.

2013 m. lapkričio 9 d. šalia Maskvos esančiame kariniame oro uoste V. Janukovyčius ir V. Putinas susitiko akis į akį, rašo obozrevatel.com.

„V. Putinas nejautė V. Janukovyčiui nieko, išskyrus panieką, erzindamasis dėl nuolatinio pastarojo negalėjimo apsispręsti. Kartais V. Putinas versdavo V. Janukovyčių valandų valandas laukti prie durų, kad šis pasijaustų prašantis išmaldos.

Kremlius buvo tikras, kad V. Janukovyčius buvo nepatikimas. Nors iš Rytų Ukrainos kilęs V. Janukovyčius kur kas mažiau proeuropietiškas nei dabartinis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, V. Janukovyčius vis dėlto atkakliai priešinosi Maskvos reikalavimams“, – rašo „Der Spiegel“ straipsnyje.

Nuo to laiko, kai V. Putinas suvokė, kad V. Janukovyčius iš tikrųjų ketina pasirašyti su ES Asociacijos sutartį, jis ėmė reguliariai siųsti savo patarėją Sergejų Glazjevą į Ukrainą, kad būtų parengta Rusijos reakcija į šį įvykį.

S. Glazjevas nuolankiai perduodavo Rusijos grasinimus ir detaliai pasakodavo apie po Asociacijos sutarties pasirašymo Ukrainos laukiančias neigiamas pasekmes. S. Glazjevas vadino Asociacijos sutartį savižudybe.

Per susitikimus su V. Janukovyčiumi S. Glazjevas žadėjo Ukrainai ekonominę naudą, įskaitant ir nuolaidą gamtinėms dujoms, jei tik jis nepasirašys Asociacijos sutarties su ES.

Kitu atveju V. Putinas grasino sukelti Ukrainos ekonomiką sunaikinsiantį prekybinį karą. Ekspertai iš Europos mano, kad V. Putinas, susitikęs akis į akį, turbūt informavo V. Janukovyčių, kad žino apie jo vykdomas derybas su ES.

„Po šio susitikimo V. Janukovyčiaus nuotaika labai pasikeitė – jis pritilo ir nutraukė savo nuobodžius monologus.

„Viktorai, kas vyksta?“ – klausė partneriai iš Briuselio. Tačiau V. Janukovyčius išsisukinėjo nuo tiesaus atsakymo ir kalbėjo užuominomis.

Kai už kaimynystės politiką atsakingas eurokomisaras Stefanas Fule atvyko į Kijevą, V. Janukovyčius jį informavo, kad V. Putinas jam paaiškino, kaip glaudžiai susijusios Rusijos ir Ukrainos ekonomikos. V. Janukovyčius prisipažino, kad labai nustebo tai sužinojęs.

Šis pareiškimas apstulbino S. Fule. „Tačiau pone prezidente, jūs buvote gubernatoriumi, ministru pirmininku, jau keletą metų esate prezidentas. Ar jums reikia papasakoti apie tai, kaip stipriai susijusios Ukrainos ir Rusijos ekonomikos?“ – stebėjosi S. Fule.

„Tačiau mūsų ekspertai paskaičiavo...“ – mėgino tęsti V. Janukovyčius. „Kokie ekspertai?“ – nuostabos neslėpė S. Fule.

Kiek vėliau futbolo stadione Paryžiuje suskambo Ukrainos oligarcho Viktoro Pinčuko telefonas. Kadenciją baigęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis rėkė į ragelį: „Jis mus vedžiojo už nosies! Janukovyčius neketina nieko pasirašyti. Jis melagis ir sukčius!“.

Pakeliui į Borispolį, iš kur V. Janukovyčius turėjo skristi į Vieną, jis pagaliau skyrė laiko dokumentui nr. 905-p, kuriame pateikiamos instrukcijos Ukrainos vyriausybei dėl pasiruošimo Asociacijos sutarties su ES pasirašymui nutraukimo. Nutraukimo priežastis – nacionalinis šalies saugumas. Taip pat šiame dokumente nurodoma būtinybė vykdyti trišales derybas, kuriose dalyvautų Ukraina, ES ir Rusija.

Nepaisant to, į Vilniuje vykusį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą atvežtos dvi pasirašymui parengtos Asociacijos sutarties tarp Ukrainos ir ES kopijos.

Šį kartą V. Janukovyčiaus parašo norėjo ES. Jose Manuelis Barroso buvo akivaizdžiai sudirgęs, tačiau ką nors pakeisti jau buvo neįmanoma. Po dvi valandas trukusių įtikinėjimų J. M. Barroso pasakė, kad jam jau laikas.

2013 m. lapkričio 21 d. Ukrainos ministrų kabinetas priėmė sprendimą laikinai sustabdyti pasirengimo Asociacijos sutarties pasirašymui procesą.

V. Janukovyčius pranešė, kad eurointegracija stabdoma dėl laikinų sunkumų.

Lapkričio 21 d. Kijeve prasidėjo Euromaidanas – taip buvo protestuojama prieš Ukrainos eurointegracijos stabdymą. Lapkričio 22 d. protesto akcijos surengtos ir kituose Ukrainos miestuose. Vėliau tuometinė Ukrainos valdžia buvo nuversta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)