Į Trumpą šovęs šaulys – registruotas respublikonas, paaukojęs 15 dolerių demokratų grupei

Kėsinęsis nužudyti buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą – 20 m. amžiaus respublikonas, kuris pirmą kartą būtų galėjęs balsuoti šiuose rinkimuose.

Thomas Matthew Crooksas gyveno Pitsburgo priemiestyje Betel Parke, maždaug už 56 kilometrų į pietus nuo Batlerio – čia vyko D. Trumpo mitingas, kuriame jis šaudė į buvusį JAV prezidentą, remdamasi teisėsaugos pareigūnų informacija skelbia CNN.

Vaikinas baigė Betelio Parko vidurinę mokyklą 2022 m., skelbiama vietos žiniasklaidos pranešime ir mokyklos diplomų įteikimo šventės vaizdo įraše.

Pagal Pensilvanijos rinkėjų duomenų bazėje esantį sąrašą, kuris atitiko jo vardą, amžių ir gyvenamosios vietos Betelio Parke adresą (šio teisėsauga ieškojo šeštadienio vakarą ir viešuose registruose jis susietas su šauliu), jaunuolis buvo registruotas balsuoti kaip respublikonas. Šių metų prezidento rinkimai buvo pirmieji, kuriuose jis, kaip sulaukęs reikiamo amžiaus asmuo, būtų galėjęs balsuoti.

Vėlų šeštadienio vakarą CNN susisiekė su Th. Crookso tėvu Matthew Crooksu. Šis teigė mėginantis aiškintis, kas vyksta, ir pirmiausia nori pasikalbėti su teisėsaugos pareigūnais, prieš šnekėdamas apie savo sūnų.

Įvykio vietoje nušautas Th. Crooksas neturėjo su savimi jokių asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų, todėl agentams teko atlikti jo DNR tyrimą ir gauti biometrinį patvirtinimą, šeštadienį vakare vykusioje spaudos konferencijoje prieš įvardijant tapatybę sakė FTB Pitsburgo skyriaus vadovas, specialusis agentas Kevinas Rojekas.

Šaulys, kuris, pasak valdžios institucijų, bandė nužudyti buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, buvo 20-metis registruotas respublikonas, jis, remiantis viešais įrašais, anksčiau buvo pervedęs nedidelę įmoką į demokratams prijaučiančią grupę, rašo CNN.

„Sky News“ partnerė JAV „NBC News“ pranešė, kad įtariamasis šaulys per D. Trumpo mitingą, atrodo, dėvėjo marškinėlius, reklamuojančius vieną populiariausių „YouTube“ kanalų, skirtų šaunamiesiems ginklams.

Nuotraukose iš įvykio vietos, kurias patikrino „NBC News“, matyti ant stogo gulintis asmuo, kraujuojantis iš galvos, apsuptas teisėsaugos pareigūnų.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas

Socialiniuose tinkluose ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame jaunas vyras prisistato Thomu Matthew Crooksu.

„Mano vardas – Thomas Matthew Crooksas. Nekenčiu respublikonų, nekenčiu Trumpo“, – sako jis.

Kol kas nesama patikimų įrodymų, kad šį įrašą padarė pasikėsinimo metu į D. Trumpą nukautas šaulys. Kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, jog tai melagiena, kažkas suskubo pasinaudoti įvykusiu pasikėsinimu ir išplatino šią vaizdo medžiagą.

Tinkle „X“ taip pat plinta vaizdai, kuriuose įtariamas šaulys vilki pilkos spalvos marškinėlius su logotipu. Kai kur nurodoma, kad T. M. Crooksas nufilmuotas prieš pat pasikėsinimą.

Išsiaiškinta, kad simbolis ant jo marškinėlių – populiaraus „YouTube“ kanalo apie ginklus „Demolition Ranch“ logotipas. Šis kanalas turi virš 11 mln. sekėjų, jame kalbama apie šaunamuosius ginklus, rodoma, kaip jie išbandomi.

FTB patvirtino, kad šūviai rinkimų kampanijos renginyje vertinami kaip „pasikėsinimas nužudyti“ buvusį prezidentą D. Trumpą. Jam sužalota ausis

Pulkininkas leitenantas George`as Bivensas pateikė daugiau informacijos apie šaudymo aukas, praneša „Sky News“. Jis sakė, kad vienas žmogus žuvo, o du yra kritiškai sužeisti. Visos trys aukos – vyrai.

„Mes visiškai nelaikome savaime suprantamu dalyku, kad tai buvo vienišo vilko išpuolis“, – toliau sakė pulkininkas leitenantas.

Pareigūnai pridūrė, kad šaudymo tyrimas tęsis kelias dienas, savaites ir mėnesius. Pareigūnai teigė, kad šiuo metu teisėsaugos prioritetas yra „nustatyti šaudymo motyvą ir ar dar kas nors dalyvavo“.

FTB pasidalijo turima informacija

Į šaudymo vietą iš atsargumo sumetimų buvo išsiųstos sprogmenų neutralizavimo pajėgos, praneša CNN.

„Tai, pirmiausia, standartinė bet kokių įtartinų įvykių procedūra. Šiuo atveju buvo nustatytas įtartinas paketas aplink vietą, kur buvo šaulys, todėl atsargumo dėlei dislokavome priemones, kad tyrėjai galėtų saugiai judėti toje teritorijoje“, – sakė Kevinas Rojekas, FTB specialusis agentas, atsakingas už Pitsburgo biurą.

Jis nesileido į konkrečias detales, kokie tai buvo paketai. Per spaudos konferenciją pareigūnas sakė, kad „stebina“, jog šaulys sugebėjo paleisti kelis šūvius.

Vienas žurnalistas paklausė: „Skamba taip, tarsi teisėsauga sužinojo [kad šaulys buvo ant stogo] tik tada, kai buvo paleisti šūviai. Ar taip?“

„Mes vis dar dirbame. Bus ilgai tiriama, kas tiksliai įvyko ir kaip asmuo galėjo patekti į tą vietą, kokį ginklą jis turėjo. Visa tai iš tiesų yra dienų, savaičių ir mėnesių tyrimas“, – sakė pareigūnas ir dar pridūrė, kad kolegos kol kas nežino nei šaulio tapatybės, nei jo motyvo, tačiau pabrėžė, kad yra „labai arti“ asmens tapatybės atskleidimo. Jis taip pat sakė, kad šaudymo aukos identifikuotos, tačiau šiomis detalėmis kol kas viešai nesidalijama.

Anksčiau skelbta, kad vienas renginio dalyvis žuvo, o dar du buvo sunkiai sužeisti. Šaulys nukautas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)