Pasak jo, Baltarusijoje valstybinio kanalo žurnalistas turi daugiau teisių nei advokatas, kurio jau penkias paras neįleidžia pas Ramaną.

„Ką dar pridurti? Tai iš tikrųjų siaubinga, siaubinga, kas vyksta. Man, kaip tėvui, labai sunku. Jeigu kas žiūrėjo tą filmą, tai galėjo pastebėti, kad Ramano viduje vyksta nuolatinė kova tarp to, ką jis privalo pasakyti, ir to, ko niekada gyvenime nepasakytų. Ir tai akivaizdžiai matyti jo veide. Esu tikras, kad tai daugiau nei savaitę trukusių kankinimų už KGB izoliatoriaus sienų, pasityčiojimų, mušimo padariniai. Iš pradžių jį dusino, mušė, akivaizdžiai matyti žymės nuo antrankių. Kiek jį surakintą laikė, baisu net pagalvoti. Jį įbaugino. Ir dabar neaišku, kur jis laikomas, galbūt kokiomis psichotropinėmis medžiagomis apsvaigintas – nežinau, mūsų valdžios niekas negali sustabdyti“, – currenttime.tv kalbėjo 26 metų aktyvisto tėvas.

Anot jo, dabar bandoma sudaryti įspūdį, kad Ramanas kalba apie tai, ką iš tikrųjų galvoja, o ne ką jie nori girdėti.

„Nori, kad protestų dalyviai susiskaldytų, esą kaip jis gali prisipažinti dėl neaišku ko. Mes labai gerai pažįstame savo sūnų. Mūsų sūnus niekada neprisipažins dėl to, ko nepadarė. Kai kurie sako: „Va, jis be jokio popierėlio kalba, kaip iš rašto, pats juk viską pripažįsta.“ Suprantate, Ramanas – pakankamai išsilavinęs sąmoningas žmogus, jis puikiai supranta, ką reikia kalbėti, ir apie ką visa tai. Todėl neturiu jokių abejonių: tai, ką kalba Ramanas, – rezultatas bauginimų, rezultatas nuolatinio psichologinio, fizinio smurto. Jį tiesiog įbaugino, prigrasino, gali būti, kad grasino nužudyti tiek jo merginą, tiek jį patį. Nežinau, man sunku įsivaizduoti, sunku apie tai iš viso kalbėti“, – sakė D. Pratasevičius.

Ramanas Pratasevičius

„Kai šiandien prieš eterį peržiūrėjau tuos fragmentus, tikrai susidarė įspūdis, kad Ramanas kalba absoliučiai laisva valia, jis toje filmuotoje medžiagoje netgi gana linksmas. Kaip galėtumėte paaiškinti tokį sūnaus, dėl kurio buvo nutupdytas lėktuvas ir jis buvo sulaikytas, elgesį?“ – currenttime.tv žurnalistas paklausė R. Pratasevičiaus tėčio.

„Taip, turiu paaiškinimą. Tokių paaiškinimų gali būti du. Suprantate, savo sūnų labai gerai pažįstu, nuo pat gimimo. Mes jį auginome, jis augo, man prieš akis virto protingu, apsiskaičiusiu berniuku, viskuo aktyviai domėjosi. Ir ta būsena, kokios jis buvo ir pirmame vaizdo įraše, ir štai dabar... Pirmame filme jis tarsi juokiasi, šypsosi, pasakoja. Kaip psichologas, galiu pasakyti, kad jo elgseną galima paaiškinti tuo, jog jis ištiktas labai didelio streso. O žmogaus reakcijos į stresą gali būti dvi: arba jį ištinka apatija, arba pradeda linksmintis, bėgioti, daryti nevalingus judesius. Štai čia matome būtent antrą reakciją“, – atsakė jis.

D. Pratasevičius sako turintis ir dar vieną versiją. Pasak jo, gali būti, kad Ramanas apsvaigintas psichotropinėmis medžiagomis ir kalba tai, ką reikia kalbėti, prieš tai kaip reikiant įbaugintas.

„Žinoma, kad pats jis tokių žodžių niekada nebūtų sakęs“, – currenttime.tv kalbėjo D. Pratasevičius.

Currenttime.tv pakalbino ir Baltarusijos opozicijos atstovės Sviatlanos Cichanouskajos atstovą Franaką Viačorką.

Pasak jo, dabar mes turime du Ramanus Pratasevičius – Ramanas Pratasevičius laisvėje ir Ramanas Pratasevičius KGB tardymo izoliatoriuje.


– Tai du skirtingi žmonės. Tai, ką mes išgirdome ir pamatėme, yra visiškai kitas Ramanas Pratasevičius. Jis sako tai, ką jam liepė sakyti. Akivaizdu, kad ir žodžiai, ir formuluotės, ir tai, kaip jis pateikia informaciją, bei pagyros Lukašenkai – kankinimų rezultatas, Ramanui sukeltos psichologinės ir fizinės būklės rezultatas. Lukašenka įrengė kankinimų kambarį ne tik pavieniams žmonėms, bet ir visai baltarusių tautai. Būklė, kurios būdamas jis duoda šį interviu, logiškai nepaaiškinama.

Ramanas Pratasevičius

Bet kokiu atveju pasakysiu taip: kad ir ką jis sakytų, ką darytų, mes padarysime viską, kad jį išlaisvintume. Nes jis yra įkaitas. Kai žmogus paimamas įkaitu, jis daro įvairius dalykus, ir mes tiksliai nežinome, kokie yra jo motyvai ir kodėl jis vienaip ar kitaip kalbėjo.

– Šio pokalbio metu Pratasevičius sako, kad Pavelas Latuška neva pavogė Liaudies antikrizinę valdybą iš Cichanouskajos, kad ši valdyba turėjo būti Cichanouskajos ministrų kabinetas. Kaip pakomentuotumėte šiuos teiginius?

– Dabar aptarinėjame prisipažinimą žmogaus, į kurį nukreiptas automato vamzdis. Tai, ką jis prišnekėjo, akivaizdu, kad dalis teksto buvo parašyta iš anksto, kita dalis – kažkokie pamąstymai ta tema. Aš tiesiog neturiu ką pasakyti. Ir net nežinau, ar apskritai reikia, ar turime moralinę teisę aptarinėti ir šmeižti Ramaną.

– O jeigu laikytumėmės kitokios pozicijos nei jūsiškė? Juk tyla suteikia savotišką pranašumą valstybinei propagandai.

– Na ir kas, nejaugi pradėsime rimtai aptarinėti visus po kankinimų duotus parodymus? Suteiksime propagandai dar ir tokią galimybę? „Aha, pasirodo, galima įkalinti žmogų ir sukurti reikiamą naratyvą.“ Manau, jog neturėtume žaisti pagal Lukašenkos taisykles. Jis nenori pakeisti šios temos: pasirodo, kad ne jis yra kaltas, jog užgrobė lėktuvą ir paėmė įkaitą, o kažkokie vidaus nesutarimai. Todėl nesiruošiu jam pritarti aptarinėdamas Ramaną ir jo žodžius.

Ramano Pratasevičiaus tėvai

– Ką tuomet galima padaryti ir ką jūs darysite, kad išlaisvintumėte Ramaną Pratasevičių?

– Visų pirma, maksimalus spaudimas Lukašenkai ir jo izoliavimas. Lukašenka turi būti atsakingas ir sumokėti už kiekvieną Ramaną, už kiekvieną įkaitą, už kiekvieną režimo auką – tai ir Vitoldas Ašurokas, ir Stepanas Latypovas, prieš keletą dienų pamėginęs nusižudyti teismo salėje, ir Igoris Losikas, keletą kartų persipjovęs venas. Šiam tikslui pasiekti būtinos maksimaliai plačios apimties sankcijos Lukašenkai, jo bendrininkams ir toms įmonėms, kurios padeda jam išlikti valdžioje.

Be to, maksimalios izoliacijos mes siekiame taip, kad jam skaudėtų, kad Lukašenka pasitrauktų arba jį pašalintų jo paties bendražygiai. Nes būtent jis sukūrė šią situaciją. Jis palaiko krizę, jis žudo šiuos žmones kalėjime ir gatvėse.

Dabar mes su Jungtinių Amerikos Valstijų, Briuselio, kaimyninių šalių – bendraujame su Ukraina – atstovais svarstome, kaip būtų galima izoliuoti Lukašenką. Lukašenka jau yra atstumtasis, bet dar ir teroristas, o teroristus reikia bausti. Todėl diplomatinis darbas, politinis darbas, tikslinės sankcijos Lukašenkos aplinkos žmonėms ir sektorinės sankcijos tiems pramonės sektoriams, kurie palaiko režimą, – tai yra sprendimas.

Šiandien įsigaliojo Amerikos sankcijos, artimiausiomis savaitėmis Europos Sąjunga peržiūrės sankcijas, skirtas Lukašenką remiantiems pramonės sektoriams. Taip pat darysime viską, ką galime, kad padėtume žmonėms. Lukašenka žmones laiko įkaitais: nieko neišleidžia ir neįleidžia. Bet reikia rasti būdų padėti žmonėms, kurie yra Baltarusijoje.

Svetlana Cichanouskaja, Franakas Viačiorka

Baltarusijos ekspertas, politologas Dmitrijus Bolkunecas portalui bfm.ru taip pat sakė, kad pirmiausia reikia suprasti, jog šiuo atveju R. Pratasevičius yra įkaitas, ir akivaizdu, kad jo pareiškimai esant KGB tardymo izoliatoriuje negali būti nuoširdūs.

„Mano manymu, tie pareiškimai, kuriuos jis sako, yra naudingi valdžiai“, – teigė jis.

Pasak politologo, būtent todėl R. Pratasevičius kaltina rusų oligarchus tebesitęsiančios politinės krizės finansavimu.

Paklaustas, kokie galimi šio interviu padariniai Baltarusijos opozicijai, D. Bolkunecas sakė, kad reikšmingų padarinių nebus.

„Manau, kad Lukašenka ir jo aplinkos žmonės taip pateisina specialiųjų tarnybų veiksmus užgrobiant lėktuvą. Sakyčiau, kad tai yra į nelaisvę patekusio žmogaus pasiteisinimas. Niekaip kitaip jo žodžių negaliu traktuoti. Visuomenė jau reaguoja į šią istoriją, ir Europos visuomenė ruošia spaudimą Lukašenkos režimui griežtomis sankcijomis. Dabar valdžia bando pateisinti savo veiksmus bent gyventojų akyse, demonstruodama, kad šiuo metu tardymo izoliatoriuje laikomi žmonės iš tikrųjų atgailauja ir laiko Lukašenką prezidentu“, – kalbėjo jis.

Delfi primena, kad Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkas R. Pratasevičius, sulaikytas per keleivinio lainerio priverstinį nutupdymą Minske, ketvirtadienį pasirodė valstybinės televizijos parodytame emocingame interviu, kurį jo artimieji ir aktyvistai laiko išgautu prievarta.

2019 metais iš Baltarusijos išvykęs R. Pratasevičius tapo vienu pagrindinių autoritarinio prezidento Aliaksando Lukašenkos priešininkų. Jis tvarkė populiarų susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalą „Nexta“, suvaidinusį svarbų vaidmenį organizuojant antivyriausybinius protestus, ir buvo apkaltintas masinių neramumų kurstymu. Už tai jam gresia įkalinimas iki 15 metų.

Ramanas Pratasevičius

Valstybinės televizijos ONT ketvirtadienį vakare parodytame 1,5 val. trukmės interviu R. Pratasevičius atrodė besijaučiantis nepatogiai ir prisipažino pernai raginęs rengti protestus, taip pat gyrė A. Lukašenką.

„Aš iškart pripažinau savo kaltę pagal [Baltarusijos baudžiamojo kodekso] 342-ąjį straipsnį – masinių nesankcionuotų akcijų organizavimas“, – kalbėjo aktyvistas.

Jis taip pat pripažino 2014 metais prisidėjęs prie Ukrainos nacionalistų savanorių bataliono „Azov“, kovojusio su prorusiškais separatistais šalies rytuose.

„Iš esmės priklausiau baltarusių junginiui – vadinamajam būriui „Vytis“... Tai buvo trys žmonės. [Mus] prijungė prie „Azov“, – kalbėjo R. Pratasevičius, bet pridūrė, kad kovos veiksmų zonoje nebuvo.

Įrašo pabaigoje R. Pratasevičius pradėjo verkti ir užsidengė veidą rankomis.

Ramanas Pratasevičius

Prieš šią transliaciją nepriklausoma žmogaus teisių grupė „Viasna“ pareiškė, kad R. Pratasevičius tikriausiai buvo Baltarusijos saugumo tarnybų priverstas kalbėti, nes jam gresia „nesąžiningi, tačiau labai rimti kaltinimai“.

„Viskas, ką Pratasevičius pasakys, bus pasakyta patiriant prievartą – mažų mažiausiai psichologinę prievartą“, – ketvirtadienį AFP sakė „Viasna“ vadovas Alesis Bialiackis.

„Kad ir ką jis dabar kalbėtų, tai yra gryna propaganda, neturinti jokio teisingo pagrindo“, – pridūrė A. Bialiackis.

R. Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti 23 metų Rusijos pilietė Sofija Sapega – gegužės 23 dieną buvo sulaikyti Baltarusijai priverstinai nutupdžius Minske bendrovės „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių.

Jie abu kaltinami padėję koordinuoti beprecedenčio masto demonstracijas, apėmusias Baltarusiją po A. Lukašenkos ginčijamo perrinkimo pernai rugpjūtį.

Ramanas Pratasevičius

Tuojau po sulaikymo buvo paskelbti atskiri vaizdo įrašai, kuriuose R. Pratasevičius ir S. Sapega sako „prisipažįstantys“ dėl savo veiksmų. Jų šalininkai teigė, kad šie įrašai irgi buvo nufilmuoti prievarta ir kad tai yra įprasta Minsko režimo taktika savo kritikams spausti.

R. Pratasevičiaus tėvai sakė, kad vaizdo įraše ant savo sūnaus veido pastebėję mušimo žymių.

A. Lukašenka išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą įsakęs pasiųsti naikintuvą perimti keleivinio lainerio. Europos Sąjunga reaguodama uždraudė Baltarusijos nacionalinės oro vežėjos „Belavia“ lėktuvams patekti į savo oro erdvę, paragino Europos kompanijas neskristi į Baltarusijos oro erdvę ir parengė naujų sankcijų svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams.

A. Lukašenka, kuris 9,3 mln. gyventojų turinčią Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus, kaltina Vakarus bandymu sankcijomis „pasmaugti“ jo šalį.

Ramanas Pratasevičius

Po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją kelis mėnesius purtė beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas ir šeštą kadenciją užsitikrino A. Lukašenka.

Minsko režimas ėmėsi brutalių priemonių protestų judėjimui nuslopinti. Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Daugiau kaip 400 protestuotojų skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (752)