Nors gynybos sekretorius nėra vyriausiasis kariuomenės vadas, tačiau be jo sutikimo JAV prezidentas neturi teisės panaudoti atominio ginklo. Tai, kad jo metinis uždarbis siekia tik 200 000 dolerių, galima ištverti, nes galios juk yra didžiulės, rašo spiegel.de.

Tačiau praėjus beveik savaitei po to, kai Chuckas Hagelis buvo išprašytas iš posto, prezidentas Barackas Obama vis dar ieško jo įpėdinio. Du realiausiais laikyti kandidatai jo atsisakė. Iš pradžių Michele Flournoy, ilgametė Ch. Hagelio pirmtako Leono Panetta patikėtinė ir patarėja pareiškė nenorinti užimti šių pareigų. Ji būtų buvusi pirmoji moteris už Pentagono vairo.

Tada iš kovos pasitraukė ir Jackas Reedas – ne pirmą kartą. B. Obama demokratų senatoriui iš Rod Ailando siūlė postą jau 2010 ir 2012 metais. Jau tada jis padėkojo ir pasiūlymą atmetė.

Tuomet būta ir kitų kandidatų. Tačiau dabar B. Obamai paieškos sekasi sunkiai. Tam įtakos gali turėti ir elgesys su Ch Hageliu. Oficialiai teigiama, kad respublikonas iš aukščiausio posto Pentagone pasitraukė savo noru. Tačiau prezidentas praktiškai neslepia, kad jis buvęs tas žmogus, kuris spaudė gynybos sekretorių trauktis. Patikėtiniai iš Baltųjų rūmų nuo tada ėmė juodinti Ch. Hagelį, vadino jį nekompetentingu. Galimam įpėdiniui tai neturėtų atrodyti kaip patraukli darbo aplinka.

Prie to prisideda ir sudėtinga situacija Artimuosiuose Rytuose, kur naujasis gynybos sekretorius vargu, ar galėtų sužibėti. Paskelbęs, kad karas Irake baigtas, B. Obama vėl siunčia dalinius į Bagdadą – kad apmokytų Irako kariuomenę kovai su teroristine organizacija „Islamo valstybė“ (IS). Kad to užtektų džihadistams sutriuškinti, niekas netiki. Ir karas Afganistane kels problemų naujajam gynybos sekretoriui. Be perspektyvos sulaukti sėkmės.

Ch. Hagelio įpėdinis taip pat bus įtrauktas į nuožmią kovą dėl valdžios tarp demokratų ir respublikonų. Pentagono vadovą turės patvirtinti Kongresas, kuriame daugumą turi respublikonai.

Atitinkamam Senato komitetui vadovauja Johnas McCainas. Buvęs kandidatas į prezidentus yra griežtas B. Obamos politikos Irake ir Sirijoje kritikas. Jis būsimojo gynybos sekretoriaus skyrimą gali išnaudoti naujai kovai su prezidentu. Tada Pentagono vadovo paskyrimas užsitęstų iki vasario. Tokiu atveju naujasis sekretorius pareigas vykdytų mažiau nei dvejus metus, B. Obamos kadencija baigiasi 2017-ųjų sausį. Laiko sudėlioti savo akcentus praktiškai neliks.

Po M. Fllurnoi ir Dž. Rydo atsisakymo svarstomos dar dvi kandidatūros: Ashtono Carterio, kuris 2011-2013 metais buvo Pentagono vado pavaduotojas, bei Bobo Worko, ligšiolinio Ch. Hagelio pavaduotojo.

Jei atsisakytų ir šie, dar liktų trečias, ne visiškai rimtai vertinamas pretendentas – JAV nacionalinės futbolo rinktinės vartininkas Timas Howardas. Jam sublizgėjus pasaulio futbolo čempionate, gerbėjai internete pasirašė peticiją, reikalaudami skirti futbolininką gynybos sekretoriumi. Tada, reaguodamas į peticiją, B. Obama pareiškė: „Aš žinau, kad Baltųjų rūmų tinklapyje yra peticija, kuria norima Timą Hovardą paskirti kitu gynybos sekretoriumi. Šiuo metu postą užima Ch. Hagelis. Tačiau kai vieta atsilaisvins, aš apie tai pagalvosiu. Pažadu.“