„Irano ambasadorius Libane Mojtaba Amani buvo sužeistas sprogus pranešimų gavikliui“, – pranešė valstybinė televizija ir pridūrė, kad jis „sąmoningas, pavojus jam negresia“.

Antradienį šimtai žmonių buvo sužeisti visame Libane, kai vienu metu sprogo „Hezbollah“ narių pranešimų gavikliai. Kariniam judėjimui artimas šaltinis teigė, kad ryšius pažeidė Izraelis.

Antradienio popietę sprogimai įvyko keliose „Hezbollah“ buvimo vietose. Tai pirmas toks incidentas nuo tada, kai prasidėjo grupuotės ir Izraelio susišaudymai, jie nuo spalio vyksta beveik kasdien. „Hezbollah“ šaudo į Izraelį, remdama sąjungininką „Hamas“. Abi grupuotes remia Iranas, didžiausias Izraelio priešas regione.

Dėl Izraelio ir „Hezbollah“ kovos veiksmų pasienyje dešimtys tūkstančių žmonių abiejose šalyse turėjo palikti savo namus. Per šį oficialiai nepaskelbtą karą Libane žuvo šimtai žmonių, daugiausia „Hezbollah“ narių, ir dešimtys izraeliečių.

Pasak Libano sveikatos ministro Firaso Abiado, per antradienio sprogimus visoje šalyje buvo sužeisti šimtai žmonių. „Hezbollah“ artimas šaltinis sakė, kad dešimtys grupuotės narių buvo sužeisti per sprogimus Beiruto pietiniuose priemiesčiuose ir šalies pietuose, kitas šaltinis teigė, kad incidentas yra Izraelio sukelto „ryšių pažeidimo“ rezultatas.

Izraelio kariuomenė komentarų nepateikė.

Prasidėjus karui Gazos Ruože, „Hezbollah“ nurodė savo nariams vengti mobiliųjų telefonų ir pasikliauti sava telekomunikacijų sistema, kad užkirstų kelią Izraelio pažeidimams.

Keliose šalyse – masinė ataka prieš teroristus: sprogimai rankose ir kišenėse sužalojo tūkstančius

Ministras: Libane per pranešimų gaviklių sprogimus žuvo aštuoni žmonės, 2750 buvo sužeisti

Libano sveikatos ministras Firasas Abiadas antradienį pranešė, kad visoje šalyje per pranešimų gaviklių sprogimus žuvo aštuoni žmonės, maždaug 2750 buvo sužeisti. „Hezbollah“ anksčiau teigė, kad gaviklius naudojo jos nariai, dėl ryšių pažeidimo kaltino Izraelį.

Per sprogimus „žuvo aštuoni žmonės, įskaitant mergaitę“, per televizijos transliuotą spaudos konferenciją sakė ministras. „Apie 2 750 žmonių buvo sužeisti (...) daugiau nei 200 jų kritiškai“, jiems daugiausia buvo sužalotas veidas, rankos ir pilvas, pridūrė jis.

„Priešą Izraelį laikome visiškai atsakingu už šią nusikalstamą agresiją“, – sakoma „Hezbollah“ pareiškime ir priduriama, kad Izraelis „tikrai sulauks teisingos bausmės už šią nuodėmingą agresiją“.

Keliose šalyse – masinė ataka prieš teroristus: sprogimai rankose ir kišenėse sužalojo tūkstančius

Taivano bendrovė „Gold Apollo“ neigia gaminusi „Hezbollah“ pranešimų gaviklius su sprogmenimis

Taivano bendrovė „Gold Apollo“ trečiadienį paneigė pranešimą, esą ji pagamino šimtus „Hezbollah“ narių naudotų pranešimų gaviklių su sprogmenimis, kurie vienu metu sprogo ir dėl to žuvo mažiausiai devyni žmonės.

„Tai nėra mūsų gaminiai nuo pradžios iki galo. Kaip mes galime gaminti produktus, kurie nėra mūsų?“ – sakė bendrovės vadovas Hsu Chin-kuangas žurnalistams Taipėjuje po to, kai laikraštis „New York Times“ pranešė, kad jo bendrovės pranešimų gavikliai buvo panaudoti sprogdinimams.

Kaip pranešė „New York Times“, pranešimų gavikliai, naudoti „Hezbollah“ narių ir antradienį vienu metu susprogę, buvo atgabenti iš Taivano, o sprogmenys į juos įdėti dar prieš įvežant į Libaną.

Pranešimų gavikliai buvo užsakyti iš Taivano gamintojo „Gold Apollo“, pranešė NYT, remdamasis anoniminiais amerikiečių „ir kitais“ pareigūnais.

Prieš įvežant juos į Libaną, Izraeliui pavyko juos pakoreguoti, JAV laikraščiui sakė kai kurie pareigūnai.

„Hezbollah“ artimas šaltinis, prašęs neviešinti jo tapatybės, anksčiau AFP sakė, kad „sprogę gavikliai yra susiję su neseniai „Hezbollah“ importuota 1 000 įrenginių siunta“, kuri pasirodė buvusi „sabotuota dar gamyboje“.

NYT pranešė, kad iš „Gold Apollo“ buvo užsakyta apie 3 000 gaviklių, daugiausia AP924 modelio.

„Kad Izraelis galėtų į naująją gaviklių partiją įmontuoti sprogstamąjį įtaisą, jam greičiausiai reikėjo prieigos prie šių prietaisų tiekimo grandinės“, – AFP sakė Briuselyje dirbantis karinis ir saugumo analitikas Elijah Magnier.

„Izraelio žvalgyba įsiskverbė į gamybos procesą ir nesukeldama įtarimų į gaviklius įdėjo sprogstamąjį komponentą bei nuotolinio paleidimo mechanizmą“, – sakė jis, pridurdamas, kad trečioji šalis, kuri pardavinėjo šiuos prietaisus, galėjo būti Izraelio šiam tikslui įsteigta „žvalgybos priedanga“.

Izraelis iš karto nekomentavo šio incidento.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)