„The Telegrah“ jau dabar pateikia penkis dalykus, kurios pasaulis apie Šiaurės Korėją sužinojo būtent per Kim Jong Ilo laidotuves.

1) Šiaurės Korėja turi karališkąją dinastiją. Šiaurės Korėja dažniausiai įvardijama kaip „stalinistinė“ ar „komunistinė“ valstybė. Tačiau iš tikrųjų taip nėra – oficialiai savo Konstituciją nuo žodžio „komunizmas“ Pchenjanas išvalė dar 2009 metais. Be to, Pchenjanas nebekontroliuoja šalies ekonomikos: kaimo vietovėse nepasiteisinusią maisto produktų skirstymo sistemą keičia rinkos dėsniai.

„Tai labai ypatinga diktatoriška, totalitarinė dinastija – ką tik mirė antrasis jos imperatorius“, - teigia Seule esančio Korėjos susivienijimo instituto ekspertas Kim Tae Woo. Kim Jong Ilas, garsėjęs slaptais pomėgiais, gurmanišku skoniu, meilės nuotykiais, nepakantumu paprastiems žmonėms ir mėgęs klausytis tik jam skambančių aplodismentų, tikrai turėjo kažką karališko. Dabar, kai Šiaurės Korėjos valdymas perėjo jau į trečiojo tos pačios dinastijos atstovo rankas, niekam nebekyla klausimų dėl naujojo šalies vadovo teisėtumo. „Kaip niekas neabejoja princo Williamo teisėmis, taip niekas nebeabejoja ir juo“, - teigia Kim Jong Ilo biografas Mike Breenas.

2) Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) – išrinktasis princas. Nors anksčiau ir sklandė nemažai abejonių, dabar jų nebeliko nei kvapo. Imperatorių laikus primenančioje procesijoje, keliavusioje kone per visą Pchenjaną, jaunasis šalies vadovas ėjo greta tėvo karstą gabenusio automobilio ir padovanojo jam patį didžiausią vainiką. Automobilį, vežusį karstą, puošė didžiulis gėlių vainikas, perjuostas juosta su sūnaus vardu. Laidotuvių metu nebuvo matyti kitų dviejų Kim Jong Ilo sūnų – nei Makao gyvenančio Kim Jong-namo (Kim Čen Namo), nei Pchenjane gyvenančio Kim Jong-chul (Kim Čen Čuro).

3) Jang Song Thaekas (Čang Song Taekas) – regentas. Jang Song Thaekas, vedęs Kim Jong Ilo seserį, yra labai įtakingas asmuo, du kartus buvęs nušalintas nuo valdžios, tačiau po 2008 metais šalies lyderį ištikusio insulto vėl ėmęsis aktyvaus politinio vaidmens. Ekspertai iš Pietų Korėjos įsitikinę, jog Jang Song Thaekas ir jo žmona, valdančioje partijoje užimanti svarbias pareigas, padės patirties neturinčiam Kim Jong Unui žengti pirmuosius valdymo žingsnius. Regento statutą patvirtino ir Jang Song Thaeko ėjimas greta karsto per laidotuvių ceremoniją.

4) Šiaurės Korėjai ir toliau svarbiausia išlieka šalies kariuomenė. Kaip ir tokie despotai iš Azijos kaip mongolų vadas Čingischanas ar imperatorius Hirohito, Kim Jong Ilas visada prioritetą teikė ne rašikliui, o kardui. Jo tėvas buvo sukilėlių kovotojas ir Raudonosios armijos generolas, o pats Kim Jong Ilas vykdė ypatingą politiką, kurioje didžiausias dėmesys visada buvo skiriamas šalies karinei galiai. Faktas, jog praeitais metais Kim Jong Unui, o prieš savaitę Jang Song Thaekui buvo suteiktas ketvirto laipsnio generolo laipsnis, byloja apie tai, jog patirties karyboje visiškai neturintys žmonės prilyginami kariams. Būtent dėl šios priežasties didesnių pokyčių šalies politikoje nesitikima.

5) Kim Jong Ilo dinastijos valdymas nesibaigia net ir danguje? Po Kim Jong Ilo mirties Šiaurės Korėjos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie keistus gamtos reiškinius – nuo požeminių smūgių iš po šventojo Paekdu kalno iki nepaaiškinamų blyksnių danguje ar prie mirusio lyderio palaikų raudančių pelėdų. Laidotuvių dieną iš dangaus kritęs sniegas, anot vieno iš gedėtojų, bylojo apie tai, jog dėl Šiaurės Korėjos lyderio mirties verkia net dangus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją