Atstovas griežtai sukritikavo JAV, kurios, prisidengdamos laisva laivyba, Pietų Kinijos jūroje „kelia bangas“. „Tai yra šio incidento priežastis“, - pabrėžė jis. JAV esą kelia grėsmę taikai ir stabilumui regione.

Zhao Lijianas taip pat kaltino Vašingtoną slepiant incidentą bei neskaidriai veikiant. Incidentas, be to, rodo, kad JAV planai parduoti Australijai branduolinį povandeninį laivą gali sustiprinti saugumo rizikas regione.

Kinija reiškia pretenzijas į didelę dalį Pietų Kinijos jūros. Tarptautinis arbitražo teismas Hagoje 2016 metais atmetė Kinijos pretenzijas, tačiau Pekinas tai ignoruoja.

Pasiųsdamos karinio laivyno laivus, JAV regione demonstratyviai pabrėžia laivybos laisvę, o tai kelia įtampą su Pekinu. JAV Ramiojo vandenyno flotilė prieš tai pranešė, kad branduolinis povandeninis laivas „USS Connecticut“ Ramiojo vandenyno vakaruose po vandeniu susidūrė su nežinomu objektu. Anot žiniasklaidos, nukentėjo 11 jūreivių, dauguma – nesunkiai. Laivas esą ir toliau yra „saugus bei stabilus“. Pasak amerikiečių žiniasklaidos, incidentas įvyko Pietų Kinijos jūroje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)