Gu Kailai sakė teismui, kad verslininką Neilą Heywoodą nunuodijo, kai jos nervai pakriko dėl nuogąstavimų, jog jos sūnui gresia pavojus, naujienų agentūra "Xinhua" paskelbė penktadienio vakarą, praėjus daugiau nei parai po šios bylos nagrinėjimo pabaigos.

Buvusi aukšto rango teisininkė sakė "pripažinsianti ir ramiai priimsianti bet kokį nuosprendį", kurį teismas rytiniame Hefėjaus mieste turėtų paskelbti po septynias valandas trukusio bylos nagrinėjimo, tapusio vienu iš aukščiausio lygio teismo procesų pastarojo meto Kinijos istorijoje.

Teismo nutartis bus paskelbta vėliau, tikriausiai praėjus kelioms dienoms ar savaitėms po šio posėdžio.

Nors Kinijoje už žmogžudystę numatoma mirties bausmė, ekspertai sako, kad Gu Kailai tikriausiai išvengs egzekucijos, tačiau bus ilgam pasiųsta į kalėjimą.

N. Heywoodo nužudymas ir kaltinimai dėl šio nusikaltimo dangstymo įžiebė didžiausią politinį skandalą Kinijoje per daugelį metu ir nulėmė Bo Xilai nuopuolį, nors šiam pareigūnui buvo pranašaujami vieni iš aukščiausių postų valdančiojoje Komunistų partijoje.

Šis skandalas atskleidė gilų susipriešinimą tarp Kinijos lyderių prieš vėliau šiais metais numatomą jautrų aukščiausių postų perskirstymą, paprastai atliekamą kas dešimtmetį.

Pasak apžvalgininkų, partija sieks šį skandalą užgesinti kiek įmanoma greičiau.

Kaip praneša "Xinhua", Gu Kailai sakė teismui, kad "tomis dienomis pernai lapkritį patyriau nervinį lūžį, sužinojusi, kad mano sūnui gresia pavojus".

Jos sūnus Bo Guagua ir N.Heywoodas susiginčijo dėl vieno žemėtvarkos projekto, "Xinhua" citavo Gu Kailai parodymus.

Teismas buvo informuotas, kad N. Heywoodas pareikalavo 13 mln. svarų ir pasiuntė Bo Guagua elektroninį laišką, kuriame grasino, jog "jis bus sunaikintas", sakė vienas savo vardo nenorėjęs viešinti šaltinis, dalyvavęs teismo posėdyje.

Gu Kailai sakė, jog jautė "privalanti kovoti iki mirties, kad sustabdytų Neil Heywoodo beprotybę".

Vėliau Gu Kailai susitiko su N. Heywoodu, užsukusi išgerti į jo kambarį viename viešbutyje pietvakariniame Čongčingo mieste, kuriame jos vyras tuo metu buvo vietos Komunistų partijos skyriaus vadovas, nurodė "Xinhua".

Gu Kailai nužudė verslininką, įpylusi jam nuodų į burną, kai britas buvo smarkiai apgirtęs. Ji pribarstė vaistų tablečių ant viešbučio kambario grindų, siekdama sudaryti įspūdį, jog N.Heywoodas perdozavo.

Šis skandalas įsiplieskė praėjus keliems mėnesiams po nužudymo, kai Čongčingo policijos vadas ir Bo Xilai dešinioji ranka Wang Lijunas pabėgo į JAV konsulatą ir pareiškė, kad mėginama nuslėpti šį nusikaltimą.

"Ši byla padarė didelę žalą partijai ir šaliai, dėl kurios iš manęs turėtų būti pareikalauta atsakomybės, ir aš niekada nesijausiu rami", - Gu Kailai sakė teismui.

Jos šeimos padėjėjas Zhang Xiaojun teisme taip pat prisipažino padėjęs Gu Kailai nužudyti britą, nurodė "Xinhua". Tuo tarpu keturi policijos pareigūnai penktadienį pripažino slėpę Gu Kailai vaidmenį šiame nusikaltime, sakė vienas teismo pareigūnas.

Prasidėjus šiam skandalui Bo Xilai buvo pašalintas iš posto Čongčinge ir iš partijos Politinio biuro, taip pat pradėtas tyrimas dėl jo veiksmų. Apie šį politiką jokių naujų žinių negaunama nuo balandžio.

Šeštadienį Kinijos interneto cenzoriai blokavo paieškas su žodžiais "Gu Kailai", "Bo Xilai" ir "Neil Heywood", nors kai kurie internautai sugebėjo pakomentuoti šią bylą.

"Tai ne teismo, o politinis procesas ir privilegijuotųjų teismas", - pareiškė komentatorius "A'bang-kunshou".

Gu Kailai byla lyginama su procesu, per kurį komunistinės Kinijos įkūrėjo Mao Zedongo (Mao Dzeduno) našlė Jiang Qing (Dziang Čing) kartu su trimis kitais "Keturių gaujos" nariais buvo nuteista už chaosą šalyje sukėlusios Kultūrinės revoliucijos kurstymą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)