Praėjusią savaitę Kinija aplink Taivaną surengė dvi dienas trukusias karines pratybas, kurių metu koviniais šaudmenimis ginkluoti karo laivai ir lėktuvai treniravosi užimti ir izoliuoti šią salą.

Šios pratybos buvo surengtos po to, kai prieš tris dienas Taivane įvyko prezidento Lai Ching-te inauguracija, o Kinija jo inauguracinę kalbą pasmerkė kaip „nepriklausomybės išpažinimą“.

Pekinas demokratinę salą laiko savo teritorijos dalimi ir neatmeta galimybės jėga perimti jos valdymą.

Trečiadienį Pekino Taivano reikalų biuras (TRB) pranešė, kad po praėjusią savaitę įvykusių pratybų „Jungtinis kardas-2024A“, ateityje tokių karinių pratybų gali būti surengta ir daugiau.

„Kol tęsis „Taivano nepriklausomybes“ provokacijos, tęsis ir Liaudies išlaisvinimo armijos veiksmai, kuriais siekiama apginti tautos suverenumą ir teritorijos vientisumą“, – kalbėdama per spaudos konferenciją pasakė TRB atstovė Zhu Fenglian.

Zhu pavadino prezidento Lai retoriką „itin neatsakinga“, pridurdama, kad ji „neišvengiamai didina karo Taivano sąsiauryje riziką ir smarkiai kenkia mūsų tėvynainiams Taivane“.

„Mes šito netoleruosime, neatleisime ir neleisime, kad tai būtų daroma, todėl turime imtis atsakomųjų baudžiamųjų priemonių“, – sakė ji.

„Kuo didesnės provokacijos, tuo stipresnės bus ir atsakomosios priemonės.“

Aplink Taivaną pastebėti 28 Kinijos lėktuvai

Taivano gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad aplink salą per mažiau nei tris valandas pastebėjo 28 Kinijos lėktuvus.

Apie orlaivių manevrus paskelbta praėjus maždaug savaitei po to, kai Kinija per karines pratybas apsupo Taivaną karo lėktuvais ir karinio jūrų laivyno laivais. Pekinas tvirtino, kad pratybų tikslas buvo išbandyti gebėjimus užimti šią demokratiškai valdomą salą. Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir yra pareiškusi, kad neatsisakys galimybės panaudoti jėgą, jog į savo rankas perimtų salos kontrolę.

„Nuo 15.20 val. (vietos, 10.20 val. Lietuvos laiku) iš eilės pastebėjome iš viso 28 orlaivius... įskaitant 18, kurie kirto vidurio liniją“, – nurodė gynybos ministerija, omenyje turėdama liniją, dalinančią Taivano sąsiaurį, kuris skiria salą nuo Kinijos.

Ministerijos pareiškime, kuris buvo išplatintas 17.50 val. vietos laiku, pažymima, kad šie orlaiviai, tarp kurių buvo naikintuvų, transportinių lėktuvų ir dronų, koordinavo veiksmus su Kinijos karo laivais. Ministerija pridūrė „atidžiai stebinti situaciją“.

Pekinas minėtas karines pratybas inicijavo praėjusią savaitę, praėjus trims dienoms po to, kai naujasis Taivano prezidentas Lai Ching-te pradėjo eiti pareigas. Lai Ching-te, kurį Kinija yra pavadinusi „taikos ir stabilumo sabotuotoju“, savo inauguracinėje kalboje pažadėjo ginti salos suverenitetą. Dvi dienas trukusios pratybos „Joint Sword-2024A“ buvo „bausmė“ už „Taivano nepriklausomybės išpažintį“, pareiškė Pekinas.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją