Advokatas He Zhengshengas (Hė Džengšengas), atstovaujantis teisme velionio brito verslininko Neilo Heywoodo artimiesiems, sakė žurnalistams, kad Gu Kailai buvo pripažinta kalta ir kad jai skirtas mirties nuosprendis, atidedant jo vykdymą dvejiems metams. Paprastai tokia bausmė reiškia faktinį įkalinimą iki gyvos galvos.

Gu Kailai per šį mėnesį vykusį teismą Hefėjaus mieste rytų Kinijoje prisipažino nužudžiusi 41 metų N.Heywoodą, įpylusi nuodų jam į burną. Moteris sakė, kad britas grasino jos sūnui, kai pašlijo jų verslo santykiai.

Ši byla reiškė nuopuolį jos vyrui Bo Xilai - charizmatiškam, tačiau nesantaiką kurstančiam politikui, taip pat atskleidė gilius nesutarimus valdančiojoje Komunistų partijoje prieš svarbų postų perskirstymą, turintį prasidėti vėliau šiais metais.

Manyta, kad Bo Xilai gali būti pasiūlytas tapti vienu iš Komunistų partijos elitinių lyderių, kurie faktiškai vadovauja Kinijai, tačiau šias viltis sužlugdė paviešinti kaltinimai jo žmonai. Be to, dabar atliekamas tyrimas dėl įtariamos šio politiko korupcijos.

Keturi policijos pareigūnai pripažinti kaltais dėl nužudymo dangstymo

Keturi Kinijos policijos pareigūnai pripažinti kaltais dėl vieno Didžiosios Britanijos verslininko nužudymo dangstymo, siekiant apsaugoti vieno aukšto rango politiko žmoną, kuri prisipažino įvykdžiusi šią žmogžudystę, pirmadienį pranešė vienas pareigūnas.

Šie policininkai kaltinami mėginę apsaugoti politiko Bo Xilai sutuoktinę.

Kaltinimai buvo pateikti keturiems policijos pareigūnams, užėmusiems aukštus postus pietvakariniame Kinijos megapolyje Čongčinge, kurio administracijai Bo Xilai vadovavo, kol buvo pašalintas iš posto šių metų kovą.

Kinijos rytinio Hefėjaus miesto Viduriniojo teismo, kuris išnagrinėjo šių keturių pareigūnų bylą anksčiau šį mėnesį, pareigūnas Tang Yiganas (Tang Jiganas) sakė, kad jiems skirtos nuo penkerių iki 11 metų laisvės atėmimo bausmės dėl žmogžudystės dangstymo.

Buvę policijos pareigūnai Guo Weiguo (Guo Veiguo), Li Yangas (Li Jangas), Wang Pengfei (Vang Pengfei) ir Wang Zhi (Vang Dži) kaltinami mėginę nuslėpti Gu Kailai ryšį su N.Heywoodo mirtimi, "klastodami apklausų protokolus ir slėpdami įrodymus".

Kol kas neaišku, ar apie įtariamą nusikaltimo dangstymą ką nors žinojo Bo Xilai, nors šis teismo procesas buvo atidžiai stebimas, tikintis sulaukti kokių nors užuominų apie šio charizmatiško ir ambicingo buvusio lyderio galimą likimą.

Šeimos darbuotojas kalės 9 metus

Bo Xilai šeimos darbuotojas Zhang Xiaojunas (Džang Siaodzunas), kuriam buvo pateikti kaltinimai dėl pagalbos įvykdant žmogžudystę, taip pat buvo pripažintas kaltu ir nuteistas devyneriems metams laisvės atėmimo, nurodė He Zhengshengas.

Didžioji Britanija pareiškė sveikinanti pernai lapkritį priimtą Kinijos sprendimą ištirti N.Heywoodo mirties aplinkybes, iš pradžių sietas su širdies smūgiu, tačiau Londonas kol kas tiesiogiai nekomentavo paskelbto nuosprendžio.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)