Išgirdęs klausimą, Ukrainos prezidentas pradėjo juoktis, o paskui šypsodamasis atsakė: „Putinas neturi mobiliojo telefono. Kaip jis man paskambins? 1917-aisiais pagaminto telegrafo nebenaudoju.“

Jo teigimu, dabar Ukraina silpnina Rusiją mūšio lauke ir sankcijomis didina šalies agresorės politinę izoliaciją pasaulyje. „Jeigu paklausysite jo (V. Putino) pranešimų, pamatysite, kad jis kalba tik apie pinigus. Jis bando užtikrinti jų saugumą, net užsienyje įšaldytų aktyvų“, – pažymėjo V. Zelenskis.

Anot jo, silpnoji V. Putino vieta yra verslas, kuris jį remia arba bijo. Verslininkai nebūtų patenkinti, jeigu visos šalys be jokių sąlygų perduotų Ukrainai įšaldytus aktyvus. Dabar Kremlius negali apginti savo verslo, oligarchų ir t. t.

Spaudos konferencijos, skirtos forumui „Ukraina. 2024 m.“ apibendrinti, metu Ukrainos prezidentas prisiminė ir 2019 m. įvykusį susitikimą su V. Putinu. Anot V. Zelenskio, pokalbis vyko skirtingais tonais. „Ilgai kalbėjomės skirtingais tonais. Aš jam sakiau, kad Minsko susitarimai nepasiteisins, kadangi pati pajėgų išvedimo palei konflikto liniją tematika yra netinkama, aš jam tai paaiškinau ir pateikiau konkrečių skaičių“, – nurodė V. Zelenskis.

Kyjive vykusioje spaudos konferencijoje V. Zelenskis taip pat sakė, kad Ukraina turi aiškų naujo kontrpuolimo planą. „Yra planas, planas yra aiškus, tačiau negaliu jums atskleisti detalių“, – teigė V. Zelenskis. Planas esą susijęs su pastaraisiais karinės vadovybės pokyčiais.

Prieš tai V. Zelenskis sakė, kad pernai kontrpuolimo planai buvo nutekinti ir dar net neprasidėjus operacijai atsidūrė „ant stalo Kremliuje“. Kaip tai atsitiko, prezidentas nekomentavo.

V. Zelenskis spaudos konferencijoje dar kartą pabrėžė, kad karas turi baigtis Ukrainos pergale. „Neturime kitos alternatyvos, kaip tik laimėti, – kalbėjo jis. – Nes jei Ukraina pralaimės, tai mūsų nebebus.“

Po dvejų karo metų V. Zelenskis, anot jo paties, dabar tikisi „permainų metų“. „Šiais metais paaiškės karo pabaigos formatas“, – sakė jis, tačiau į detales nesileido. Prezidentas kategoriškai atmetė derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. „Ar galima kalbėti su kurčiu? – klausė jis. – Ar galima kalbėti su žmogumi, kuris žudo savo oponentus?“

Volodymyras Zelenskis

Pirmą kartą nurodė žuvusių ukrainiečių karių skaičių

V. Zelenskis sekmadienį teigė, kad per Rusijos sukeltą karą iki šiol žuvo 31 000 Ukrainos karių. Tai yra pirmas kartas, kai oficialiai nurodytas žuvusių ukrainiečių karių skaičius jau dvejus metus trunkančiame kare. „Sužeistųjų skaičiaus nenorėčiau įvardyti“, – pridūrė V. Zelenskis.

„Šiame kare žuvo 31 000 Ukrainos karių. Ne 300 000 ar 150 000, ar kaip ten Putinas ir jo melagių ratas sako. Bet kiekviena šių mirčių mums yra didelė netektis“, – spaudos konferencijoje teigė V. Zelenskis.

Jo teigimu, Rusijos nuostoliai kare siekia 180 000 žuvusių ir 500 000 sužeistų karių. Nepriklausomai patikrinti šių duomenų nėra galimybės.

V. Zelenskis nenorėjo kalbėti apie žuvusių ukrainiečių civilių skaičių. Jis esą šiuo metu nėra žinomas.

Tikslius žuvusių ir sužeistų karių skaičius abi pusės iki šiol laikė paslaptyje. Remiantis JAV 2023 m. vasarą pateiktu vertinimu, Ukrainos pusėje iki tada buvo žuvę apie 70 000 karių, Rusijos pusėje – 120 000. Vasario viduryje JAV Gynybos ministerija paskelbė vertinimą, anot kurio, žuvusių ar sužeistų rusų karių yra 315 000.

V. Zelenskis spaudos konferencijoje taip pat ragino kuo greičiau skirti JAV Kongreso blokuojamas lėšas. „Jūs žinote, kad mums parama reikalinga per mėnesį“, – teigė prezidentas. Esą yra vilties ženklų. V. Zelenskis pabrėžė esąs tikras, kad balsavimas (JAV Kongrese) bus teigiamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)