Donaldui Trumpui rinkiminiame mitinge sakant kalbą Pensilvanijoje pasigirdo šūviai. Jis parkrito ant žemės ir buvo greitai apsuptas JAV Slaptosios Tarnybos pareigūnų. Po kiek laiko jis atsistojo ir iškėlė kumštį į orą, o po to buvo palydėtas nuo scenos į šarvuotą automobilį. Tada jis buvo išvežtas iš įvykio vietos. Pranešama, kad vos prasidėjus tūkstantinę minią sutraukusiam renginiui buvo paleisti 6 ar 8 šūviai, į incidento vietą skubiai atvyko gelbėjimo tarnybos.

Į buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą šovęs asmuo yra 20-metis iš Pensilvanijos. Tai leidiniui „The Washington Post“ sakė su tyrimu susipažinęs šaltinis. Anot pranešimų, šaulys yra negyvas.

„D. Trumpas nebuvo sunkiai sužeistas, bet mažiausiai vienas renginio dalyvis žuvo. Iškeltas kumštis į viršų nueinant nuo scenos rodo jaučiamą pergalę. Bet paleistų šūvių žaizdos negis dar ilgai.

Svarstydami, ar dabar JAV politika išgyvena didžiausią krizę, galėjome teigti, kad bent jau nevyksta tai, kas, pavyzdžiui, nutiko 20 a. septintajame dešimtmetyje, kuomet buvo nužudyti Martinas Lutheris Kingas, taip pat Bobby Kennedy. Kapitolijaus šturmas silpnino šią tezę, o dabar jai praktiškai nebelieka vietos“, – įvykius vertina L. Kojala.

Eksperto teigimu, svarbu, kuriuo keliu JAV žengs reaguodama į įvykį.

„Vienas scenarijus – bent momentinis visų susitelkimas, smerkiant pasikėsinimą ir smurtą apskritai kaip absoliučiai netoleruotiną. Joe Bideno atstovai jau teigia pristabdantys rinkiminę kampaniją. Kitas – sąmokslo teorijos ir auganti neapykanta, kuri gali išvirsti į dar daugiau.

Ir tai nėra vien JAV problema. Nepamirškime šiemet vos išgyvenusio Slovakijos premjero Fico, nužudyto buvusio Japonijos premjero Abe ir kitų“, – įrašė rašo Rytų Europos studijų centro direktorius.