Benediktas XVI tapo pirmuoju po šešių šimtų metų popiežiumi, savo noru pasitraukusiu iš Katalikų Bažnyčios vadovo posto. Kanonų teisės žinovai ir Vatikano pareigūnai liko be žado. Popiežius atsistatydina, tad Šventajam Sostui dabar teks svarstyti naują dvasinininko rangą, jo apdaro spalvą ir rasti atsakymą į klausimą, ar jam pavyks išsaugoti Benedikto vardą, ar teks susigrąžinti tikrąjį ir vėl vadintis Josephu Ratzingeriu.

Greičiausiai, pasibaigus vasariui, jis bus vadinamas Romos vyskupu emeritu, jam kas mėnesį bus mokama pensija.

Buvęs Katalikų Bažnyčios vadovas kiekvieną mėnesį gaus pusę sumos, priklausančios į pensiją pasitraukusiam kardinolui, tačiau gana tikėtina, kad naujasis pontifikas Benediktui XVI skirs kardinolo emerito titulą.

„La Stampa“ turimais duomenimis, tokiu atveju pensija siektų 5 tūkst. eurų (17 tūkst.264 Lt) per mėnesį.

Italijos dienraščių skaitytojai komentaruose spėlioja, kam buvusiam popiežiui reikia tiek pinigų, jeigu jis planuoja visą likusį gyvenimą praleisti melsdamasis ir studijuodamas teologiją. Be to, visas jo išlaidas bet kokiu atveju padengs Vatikanas.

Skelbiama, kad popiežius persikels į savo vasaros rezidenciją Romos pietuose, kur praleis mažiausiai du mėnesius, po kurių išvyks į savo naujuosius namus – buvusį vienuolyną prie Vatikano sodų. Pranešama, kad buvusiu pontifiku rūpinsis Katalikų organizacijai dirbančios keturios moterys: jos gamins, valys ir rūpinsis kitais namų ruošos reikalais.

Didžiają dalį savo turto buvęs popiežius privalės palikti Vatikane. Į naujus namus jis vešis tik pianiną, keraminių kačių kolekciją, kai kuriuos asmeninius dokumentus, knygas ir kitus itin asmeninius daiktus.

Popiežiui mirus, jo kambariai užrakinami. Visi dokumentai, knygos ir slapti popieriai perkeliami į Vatikano slaptąjį archyvą. Dažniausiai jie neviešinami labai daug metų, kartais jie taip ir neišvysta dienos šviesos. Toks pat likimas laukia ir Benedikto XVI popierių.

Kalbant apie pontifiko mūvimą Žvejo žiedą, Vatikano atstovas tėvas Federico Lombardi teigia, jog žiedas greičiausiai iš karto po atsistatydinimo bus sunaikintas.

Remiantis nusistovėjusioms tradicijoms, Žvejo žiedas, kuriuo pontifikitai atspausdžia vaške savo atspaudą ant oficialių dokumentų, itin svarbus. Po popiežiaus mirties žiedas sudužomas, išlydomas ar kitaip sugadinamas, kad pontifiko vardu nebūtų leidžiami suklastoti dokumentai.

Benedikto XVI žiedas vaizduoja į valtį tinklą traukiantį Šv. Petrą, jis sveria 35 gramus ir yra pagamintas iš gryno aukso.

Vasario 28 dieną jis taps pirmuoju popiežiumi, savo postą paliksiančiu sraigtasparniu.

„Toks išvykimas bus tikrai istorinis“, - Italijos naujienų agentūrai ANSA sakė Vatikano televizijos centro vadovas monsinjoras Edoardo Maria Vigano. Jis pridūrė, jog bus fiksuojama kiekviena paskutinės Benedikto XVI tarnystės dienos akimirka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)