Pasaulis vis intensyviau nemėgsta Rusijos (tendencija ypač akivaizdi Europoje ir Amerikoje). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat išgyvena ne pačius geriausius laikus, rašo pewglobal.org.

Tai tik kelios įžvalgos, kurias, atlikę išsamią viešosios nuomonės tyrimų analizę, pateikė „Pew Research Center“ specialistai. Tyrimas buvo atliekamas nuo kovo 17 dienos iki birželio 5 dienos. Iš viso 44 šalyse, tarp kurių buvo ir pati Rusija, į klausimus atsakė 48 tūkst. 643 respondentai. Praktiškai visi pašnekovai kalbinti po V. Putino pareiškimo, skirto Krymo aneksijai, kovo 18-ąją. Daugiausiai žmonių Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Italijoje, Lenkijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje buvo kalbinti po Rusijos prezidento kalbos praėjus savaitei.

Pasaulis nemėgsta Rusijos

Visose 44 šalyse, kur buvo atliekamas tyrimas, neigiamą nuomonę apie Rusiją turėjo vidutiniškai 43 proc. apklaustųjų. Teigiamai šią šalį vertino vidutiniškai 34 proc. tyrimo dalyvių.

Paaiškėjo, jog neigiamas Rusijos vertinimas nuo 2013 metų išaugo dvidešimtyje iš 36 šalių, kur buvo atliktas tyrimas. Skelbiama, kad požiūris į Rusiją per tą laiką praktiškai nepakito dešimtyje šalių, o žmonių nuomonė į teigiamą pusę pakito tik šešiose šalyse.

Per pastaruosius 12 mėnesių labiausiai Rusija nusivylė amerikiečiai ir europiečiai. Daugiau nei šeši iš dešimties apklaustųjų Lenkijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, JAV bei Jungtinėje Karalystėje Maskvą vertina neigiamai. Visose išskyrus vieną minėtose šalyse Rusijos nemėgstančiųjų skaičius nuo praeitų metų kaip reikiant šoktelėjo į viršų.

Per pastaruosius metus Rusijos vertinamas kaip reikiant pakito ir Ukrainoje. Šeši iš dešimties Ukrainoje apklaustųjų šiandien Maskvą vertina itin neigiamai – 2011 metais šis skaičius siekė 11 proc. Kalbant apie Ukrainą, šalis šiuo klausimu pasidalijusi į dvi stovyklas (pagal regioną ir kalbą). Daugiau nei aštuoni iš dešimties (83 proc.) Ukrainos vakaruose gyvenančių žmonių Rusiją vertina neigiamai – šalies rytuose šis skaičius siekia 45 proc., o Kryme – 4 proc. Ukrainos rytinėse teritorijose rusakalbiai Rusiją vertina ne taip griežtai (28 proc.).

Nepasitikėjimas V. Putinu

Iš 44 valstybių net 25-ose dauguma apklaustųjų teigia nepasitikintys V. Putino priimamais sprendimais, sprendžiant pasaulinės reikšmės klausimus.

Tiek Amerikoje, tiek Europoje požiūris į Rusijos prezidentą vieningai neigiamas. Kas aštuntas amerikietis sako atsargiai vertinantis arba visai nepasitikintis V. Putinu. Tokios pat nuomonės laikosi ir dauguma apklausoje dalyvavusių europiečių.

Daugiau nei septyni iš dešimties Ukrainos gyventojų taip pat neslepia nusivylimo V. Putinu. Net 89 proc. Ukrainos Vakaruose gyvenančių nepasitiki Rusijos prezidentu, šalies rytuose situacija kiek kitokia – 66 proc. V. Putino nemėgstančių. Kryme Rusijos prezidentas nemielas vos 5 proc. respondentų. Ukrainos Rytuose maždaug pusė rusakalbių teigia nepasitikintys V. Putino užsienio politika – priešingai manančių yra 43 proc.

Pasitikėjimas V. Putinu menksta iš Artimuosiuose Rytuose bei Lotynų Amerikoje, kur Rusijos prezidento vykdoma užsienio politika vertinama itin neigiamai. Taip pat galvoja kas šeštas japonas ir Pietų Korėjos gyventojas.

Nuo pastarosios „Pew Research“ apklausos 2012 metais nepasitikėjimas V. Putinu Amerikoje ūgtelėjo 26 proc. Lenkijoje šis skaičius per metus padidėjo 12 proc., Brazilijoje – 13 proc. Ukrainoje nuo pastarosios apklausos, atliktos 2007 metais, nepasitikėjimas kaimyninės šalies vadovu šoktelėjo 40 proc.

Vietnamas (69 proc.), Kinija (62 proc.), Bangladešas (61 proc.) ir Kenija (50 proc.) – vienintelės šalys be pačios Rusijos, kur bent jau pusė apklaustųjų pasitiki V. Putino vykdoma užsienio politika. Rusijoje prezidento politika užsienyje palankiai vertinama 83 proc. apklaustųjų. 2012 metais šis skaičius siekė 69 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (491)