Prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailas Podoliakas interviu transliuotojui „Novini.Live“ sakė, kad dabartinė sutartis baigiasi šių metų pabaigoje, ir nors sutarties vienašališkai nutraukti negalima, „nėra abejonių, kad 2025 metų sausio 1 dieną visa tai baigsis“.

Kyjivas yra pasirengęs į Europą transportuoti dujas iš Vidurinės Azijos šalių arba Azerbaidžano, bet ne iš Rusijos, nes Ukrainai labai svarbu atimti iš Rusijos pajamų iš žaliavų pardavimo šaltinius.

Gruodžio 31 dieną baigiasi valstybinių bendrovių „Gazprom“ ir „Naftogaz“ sutartis dėl rusiškų dujų tranzito per Ukrainą į Europą.

Nepaisant to, kad 2022 metų vasarį prasidėjo plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą, ukrainiečiai vykdė sutarties sąlygas – iš dalies reikalaujant Europos kaimynėms, ypač Vengrijai.

Tačiau Kyjivo vadovybė ne kartą leido suprasti, kad šios sutarties nepratęs. Neseniai tai dar kartą pareiškė V. Zelenskis.

Vengrija, Čekija ir Slovakija yra paskutinės šalys, gaunančios rusišką naftą naftotiekiu „Družba“. Šiaurinė naftotiekio atkarpa, einanti į Vokietiją, buvo uždaryta iš esmės dėl Vakarų sankcijų Rusijos naftai.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, Italijos energijos tiekėjos „Eni“ dukterinė įmonė Kazachstane rugpjūčio mėnesį naftotiekiu pradėjo pumpuoti naftą iš Kaspijos jūros. Nors šis kompromisas leidžia Rusijai gauti pajamų iš tranzito, jis neleidžia jai parduoti savo naftos į Europą – pelningiausią Rusijos rinką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją