Įregistravę partnerystę, Janis ir Maksimas surengė šventinę ceremoniją Latvijos nacionalinėje bibliotekoje, kurioje dalyvavo jųdviejų bičiuliai, organizacijos „Dzivesbiedri“ atstovai ir Latvijos teisingumo ministrė Inese Libina-Egnere. Moteris sakė, kad džiaugiasi galėdama dalyvauti.

Teisingumo ministrė nurodė, jog kelias naujų normų link nebuvo sklandus, tačiau pavyko sėkmingai jį įveikti, kad žmonės galėtų vėliau įvertinti, ką dar galima pagerinti. „Noriu pasveikinti jus, kad istoriškai tapote pirmieji, kurie teisinėje ir demokratiškoje Latvijos valstybėje gali pareikšti, jog kiekvienas žmogus turi teisę būti laimingas. Valstybė tai žino, pripažįsta, gerbia ir registruoja“, – savo sveikinimo kalboje teigė teisingumo ministrė.

„Tai dar ne vestuvės, todėl žiedai sidabriniai, nes mums augti dar yra kur, įskaitant valstybę. Bet tai labai didelis pirmas žingsnis“, – pažymėjo vienas iš partnerių.

Latvijoje pirmoji pora įregistravo partnerystę

Naujos normos kaip kompromisas

Į portalo „Delfi“ klausimą, ar Partnerystės įstatymas yra pakankamas sprendimas ir ar galima jį pagerinti, teisingumo ministrė atsakė, kad šiandien tai vienintelis įstatymas, kurį buvo galima priimti demokratiškai.

„Egzistuojančios normos atspindi tą demokratinę daugumą, kurią Saeima sugebėjo šiuo metu užtikrinti. Vadinasi, įstatymą galiu vertinti tik kaip demokratišką sprendimą, priimtą Saeimos ir įsigalėjusį.

Jeigu po kitų rinkimų parlamentas sugebės patvirtinti kažką daugiau, tada apie tai ir pakalbėsime. Juk kitaip demokratinėje valstybėje nebūna. Tai vienintelis kompromisas, kurį buvo galima remti. Gerbiu jį ir vertinu. Todėl neverta žadėti to, ko negalima padaryti. Tai padaryti buvo galima“, – sakė I. Libina-Egnere.

Praėjusių metų lapkričio 9 d. Saeima priėmė įstatymų paketą, kuriuo buvo įtvirtintas naujas teisės institutas – partnerystė. Vadovaujantis keleto įstatymų pataisomis, partnerystę gali įregistruoti bet kokios poros, įskaitant tos pačios lyties asmenų.