Rugsėjo 7 dieną rusų bepilotis „Shahed“ su sprogmenimis, turėjęs skristi į Ukrainą, atsidūrė Latvijoje – jis nukrito Rezeknės krašto Gaigalavos valsčiuje.

Latvijos televizija antradienį parodė nuotraukas, kuriose užfiksuotos šalyje nukritusio Rusijos drono „Shahed“ nuolaužos.

Latvijos ginkluotosios pajėgos stebėjo situaciją, tačiau sprendimo droną numušti ar pakelti į orą Latvijoje patruliuojančius NATO naikintuvus nepriėmė. Kai bepilotis nukrito, jo kovinė galvutė, kuri, laimei, nesprogo, buvo deaktyvuota.

Kaip teigia Latvijos ginkluotųjų pajėgų atstovai, šiuo metu surinkta informacija leidžia teigti, kad Latvijoje atsidūrusio rusų drono nereikėtų vertinti kaip atviros karinės eskalacijos prieš šalį.

Per interviu antradienį A. Sprudas dar kartą patikino, kad incidento būta iš tiesų rimto. Politiko teigimu, Latvija bepilotį pastebėjo naktį dar Baltarusijos teritorijoje, užfiksavo ir jo įskridimą į Latviją.

Į pakartotinį prašymą paaiškinti, kodėl pavojingas bepilotis nebuvo numuštas, Latvijos gynybos ministras atsakė, kad, fiksuojant žemai skrendančius nedidelius objektus, neįmanoma iškart nustatyti, kad tai bepilotis ir koks. Latvijos ginkluotosios pajėgos šiuo atveju laikėsi procedūrų, kuriomis ministras pasitiki, jis kliovėsi, kad jų bus paisoma. Buvo priimtas sprendimas, kad būtent tokia reakcija yra saugiausias variantas, pridūrė ministras.

Latvijos gynybos ministras Andris Sprudas

A. Sprudas sutiko, kad po šio incidento būtina įsivertinti, ar viskas buvo atlikta, kaip kad turėjo, todėl ir buvo pradėtas tyrimas bei vertinimas. Jis viliasi, kad vertinimas bus baigtas jau artimiausiu metu.

Latvijos gynybos ministras susitiks su NATO oro pajėgų vadu, taip pat incidentą planuojama aptarti ir su kolegomis iš Baltijos šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)