100 vietų Seime per balsavimą dėl pasitikėjimo naujuoju L.Straujumos kabinetu paramą jam išreiškė 61 deputatas, 39 balsavo prieš.

Naująją koalicinę vyriausybę suformavo „Vienybė“, centro dešiniųjų Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) bei konservatyvus nacionalistų Nacionalinis aljansas.

Naujoje vyriausybėje dirbs septyni ministrai iš ankstesnio L.Straujumos kabineto

Latvijos parlamento pirmininke išrinkta I. Mūrniecė

Ji Seimo vadove buvo išrinkta per pirmąjį naujojo parlamento posėdį. 100 vietų Seime už I.Mūrniecės kandidatūrą balsavo 68 deputatai, o 30 pasisakė prieš. Vienas balsalapis buvo sugadintas.

Ankstesnės kadencijos Seime I.Mūrniecė pirmininkavo Žmogaus teisių ir visuomenės reikalų komitetui.

Parlamento vadovės poste I.Mūrniecė pakeis centro dešiniųjų partijos „Vienybė“ lyderę Solvitą Abuoltinią.

Seimo vicepirmininkais išrinkti centro dešiniųjų Žaliųjų ir valstiečių sąjungos (ZZS) atstovas Gundaras Daudzė ir Inesė Lybinia-Egnerė iš „Vienybės“.

G.Daudzė anksčiau vadovavo prezidento kanceliarijai, 2007-2010 metais ėjo Seimo pirmininko pareigas.

I.Lybinia-Egnerė parlamento vicepirmininkės pareigas ėjo ir ankstesnės kadencijos Seime.

I.Mūrniecė anksčiau BNS sakė, kad eidama parlamento vadovės pareigas stengsis paspartinti įstatymų priėmimo procesą ir gerinti teisės aktų kokybę.

Tarp savo veiklos prioritetų ji taip pat įvardijo Latvijos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai pirmąjį ateinančių metų pusmetį ir pastangas didinti visuomenės pasitikėjimą parlamentu.

Kalbėdama su žurnalistais po išrinkimo Seimo pirmininke, I.Mūrniecė sakė, kad siūlys parlamente sukurti analitinį skyrių, kuris analizuos įstatymų efektyvumą. Pasak jos, tai bus viena iš priemonių siekiant pagerinti teisėkūros kokybę Latvijoje.

Ji taip pat sakė, kad visiems įstatymų leidėjams derėtų drauge pagalvoti apie tai, kaip susigrąžinti visuomenės pasitikėjimą.

Pasak I.Mūrniecės, siekiant šio tikslo, bus stengiamasi geriau informuoti visuomenę apie Seimo sprendimus, toliau dirbama su jaunimu ir organizuojamos konferencijos.

Ji taip pat nurodė, jog esant reikalui gali būti siūlomos Seimo darbo reglamento pataisos, kad būtų sugriežtintos bausmės įstatymų leidėjams už Etikos kodekso pažeidimus.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)