Valdžia teigia vis dar ieškanti tuzino specialiųjų pajėgų karių, mėginusių kėsintis į Marmaryje atostogaujantį prezidentą, bet esą jau suimta beveik 8700 ginkluotųjų pajėgų atstovų. Tai – pusantro procento Turkijos pajėgų karių. Tačiau generolų suimta 143 – daugiau kaip trečdalis, ypač daug – oro pajėgose, ir dabar valdžiai reikės rasti būdą užkamšyti vadovybės spragas. Perversmininkai esą naudojo 35 orlaivius, 74 tankus ir tris laivus.

Turkijos prezidentas žada, kad pertvarka bus įvykdyta greitai.

„Deja, per šį incidentą tapo labai aišku, kad mūsų žvalgyboje esama rimtų spragų ir trūkumų. Neverta to slėpti ar neigti. Tai pasakiau nacionalinės žvalgybos vadui. Tokio perversmo mėginimo per parą nesuorganizuosi ir nesuplanuosi. Viskas rimčiau. Ir, žinoma, darydami išvadas, žengsime žingsnių, kuriuos dabar planuojame“, – sakė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Jo svainis, energetikos ministras, sako, kad pertvarkyti pajėgas buvo planuojama iki pučo ir apie tai sužinoję generolai pamėgino užbėgti už akių. Todėl dabar valdžia nedelsia. Kas metus organizuojamas Aukščiausiosios karinės tarybos posėdis paankstintas, ir šįkart vyks pas patį R. T. Erdoganą. Jam ištikimas premjeras sako, kad neturi ko teisintis prieš NATO sąjungininkes.

„Pirmiausiai turime deramai tai įvardyti. Tai – ne Turkijos ginkluotųjų pajėgų perversmo mėginimas. Tai – teroristai karių uniforma Turkijos kariuomenėje. Šie teroristinės organizacijos nariai panaudojo Turkijos kariuomenės tankus, lėktuvus ir sraigtasparnius be leidimo ir naudodami šios šalies piliečiams pulti“, – pabrėžė Turkijos ministras pirmininkas Binalis Yildirimas.

Valdžia dėl perversmo seniai kaltina Amerikoje radusį prieglobstį dvasininką Fetulahą Gulleną, bet valdžiai ištikima žiniasklaida skleidžia pačias įvairiausias sąmokslo teorijas, kad pati Amerika rengė pučą – vieni laikraščiai randa Centrinės žvalgybos agentūros pėdsakų, kiti – aukštų Pentagono generolų.

O valdžiai neištikimos žiniasklaidos – vis mažiau. Dar prieš pusmetį užgrobtas kritiškiausias dienraštis patyrė naują smūgį: 47 buvusiems jo žurnalistams išduoti arešto orderiai. Valdžia aiškina, kad ne dėl jų rašinių, o dėl to, kad jie gali žinoti, kas dėjosi F. Gulleno parankinių tinkle. Bet kai kurie suimami žurnalistai kairuoliškų pozicijų F. Gulleną visada kritikavo.

Pirmadienį išduoti orderiai dar 42 žurnalistams suimti ir spaudos laisvės organizacijos vadina tai drakonišku susidorojimu su spaudos laisve.