Lenkijos diplomatijos vadovo buvo paklausta, kur Lenkija brėžia „raudonas linijas“ dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje ir ar Varšuva turi teisę numušti rusų raketas Ukrainos oro erdvėje.

R. Sikorskis atsakė, kad Lenkija galėtų padėti Ukrainai apsaugoti branduolines jėgaines.

„Černobylio branduolinė avarija įvyko Ukrainoje. Tik įsivaizduokite: vienas iš rusų dronų ar raketų pameta kursą ir skrenda ne į Lenkiją ar Rumuniją, kaip jau buvo nutikę, bet smogia vienai iš Ukrainos branduolinių jėgainių. Manau, kad turime padėti Ukrainai ginti šalies branduolines jėgaines nuo tokių paklydusių rusų raketų“, – pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras.

Ministras pabrėžė, kad tai jo nuomonė, ir kad teisiškai Lenkija turi teisę į savigyną, tačiau „jokių sprendimų šiuo klausimu nėra priimta“.

Priminsime, kad jau anksčiau buvo skelbta, kad Ukraina ir Lenkija svarsto mechanizmą, leisiantį Lenkijos oro gynybai prireikus numušti rusų raketas ir virš Ukrainos.

Lenkijos gynybos ministerijos vadovas tada pažymėjo, kad Varšuvai, prieš priimant atitinkamą sprendimą, būtina pasikonsultuoti su NATO partneriais. Kol kas jokių žingsnių šiuo klausimu nežengta.

Užsienio reikalų ministras: numušti Lenkijos link lekiančias Rusijos raketas būtų „teisėta savigyna“

Lenkijos užsienio reikalų ministras R. Sikorskis „The Financial Times“ yra sakęs, kad Lenkija privalo garantuoti savo piliečių saugumą, nepaisant susirūpinimo, jog tai gali įtraukti NATO į Rusijos ir Ukrainos konfliktą.

„Narystė NATO neatšaukia kiekvienos šalies atsakomybės už savo oro erdvės apsaugą – tai mūsų pačių konstitucinė pareiga“, – sakė R. Sikorskis.

„Aš asmeniškai laikausi nuomonės, kad priešiškoms raketoms skriejant mūsų oro erdvės link [smogti į jas] būtų teisėta savigyna, nes joms patekus į mūsų oro erdvę rizika, kad nuolaužos ką nors sužeis, yra didelė“, - cituojamas ministras.

Rugpjūčio 26 d. Lenkijos ginkluotųjų pajėgų operatyvinė vadovybė pranešė, kad per masinę Rusijos oro ataką prieš Ukrainą į Lenkijos oro erdvę įskrido nenustatytas objektas, tikriausiai dronas. Nuskridęs maždaug 25 kilometrus virš Lenkijos, jis dingo iš radiolokatorių. Objekto paieška tęsiama pietrytinėje Liublino vaivadijoje.

Operatyvinis vadas generolas Maciejus Kaliszas tą pačią dieną sakė, kad ginkluotosios pajėgos galėjo numušti objektą, tačiau tai buvo neįmanoma dėl galiojančių taisyklių, reikalaujančių vizualinio objekto atpažinimo. Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas vėliau pareiškė esąs pasirengęs pakeisti galiojančius reglamentus, jei iškiltų toks poreikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)