Lenkijos vyriausybė paskelbė programai „Rytų Skydas“ skirsianti 10 mlrd. zlotų (2,4 mlrd. eurų), programą finansuos ir Europos Sąjunga.

Projekto detales pirmadienį Lenkijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo būstinėje atskleidė gynybos ministras Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas. Jis sakė, kad programa apima „įtvirtinimus, įvairių tipų užtvaras, taip pat ir pažangiausias oro erdvės stebėjimo visais parametrais ir bet kokiame aukštyje sistemas“. Oro erdvės technologiją, pavadintą žvalgybos sistema „Barbara“, sudaro keturi aerostatai, kainuojantys maždaug 1 mlrd. JAV dolerių (923 mln. eurų), ir palydovinis komponentas, taip pat moderniausios dronų ir kovos su dronais sistemos.

Ministras taip pat paskelbė apie tolesnį darbą statant užtvarą Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, tai „atskira nuo „Rytų Skydo“ veikla (...) bet ją papildanti“, sakė jis.

Gynybos viceministras Cezary Tomczykas sakė, kad projektas apims 700 kilometrų Lenkijos sienos, įskaitant 400 kilometrų sienos su Baltarusija. Ministerija nori, kad schema būtų įgyvendinama nedelsiant, darbai prasidėtų dar šiais metais, pirmadienį sakė jis. Pasak C. Tomczyko, investicijos į projektą turi būti baigtos iki 2028 metų.

Programos uždaviniai – trukdyti priešo kariuomenės judėjimui, palengvinti Lenkijos kariuomenės judėjimą, apsaugoti gyventojus ir garantuoti didžiausią saugumą tų, kurie saugo Lenkijos ginkluotąsias pajėgas, sakė W. Kosiniakas-Kamyszas. Jis taip pat atkreipė dėmesį į ekonominių migrantų ir pabėgėlių, iš Baltarusijos kertančių Lenkijos sieną, keliamą grėsmę.

Į „Rytų Skydo“ veiklą bus įtraukta vietos bendruomenė ir ūkio subjektai, sakė ministras ir pridūrė, kad daugelį metų prie Lenkijos ir Baltarusijos bei Lenkijos ir Rusijos sienos gyvenantys žmonės vertėsi iš ekonominių mainų abipus sienos, tačiau nuo šiol tai nebebus įmanoma. Pasak W. Kosiniako-Kamyszo, dabar aplinkinių rajonų verslininkams ir gyventojams užsidirbti gyvenimui padės „sienos saugumas“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją