Valdančioji koalicija žadėjo liberalizuoti Lenkijos abortų įstatymus, kurie yra vieni griežčiausių visoje Europoje. Naujausias bandymas sušvelninti galiojančias taisykles žlugo anksčiau šį mėnesį, kai įstatymų leidėjai atmetė įstatymo projektą, kuriuo būtų panaikinta nuostata, draudžianti teikti pagalbą atliekant abortą. Balsai pasiskirstė 218-215.

Lenkijos moterų teisių grupės apkaltino valdantįjį aljansą nevykdant savo rinkimų pažadų ir paragino surengti protestus visoje šalyje. Pagrindinis mitingas įvyko prie parlamento pastato Varšuvoje. Svilinant karščiui, per garsiakalbius skambėjo popmuzika, o maždaug tūkstantis dalyvių skandavo „Laisvi ir teisėti abortai“ bei laikė plakatus su tokiais užrašais, kaip „Šalin nuo mūsų kūnų“.

Abortus šiuo metu leidžiama atlikti tik tokiais atvejais, jei nėštumas yra seksualinės prievartos ar kraujomaišos rezultatas arba kyla pavojus motinos gyvybei ar sveikatai.

Protestas Lenkijoje

Greta Varšuvoje surengtos demonstracijos susirinko ir saujelė prieš abortus nusiteikusių aktyvistų, kurie vos už kelių metrų nuo mitinguotojų šūkavo „žudikai“.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas antradienį prieš protestus pareiškė, kad jaučiasi „labai blogai“, jog nerado argumentų, kurie įtikintų balsavusiuosius „prieš“. Pranešta, kad D. Tuskas atleido vieną viceministrą, neparėmusį minėto teisės akto projekto, ir paragino sankcionuoti dar vieną įstatymų leidėją.

„Mano sąžinė švari, nes darau viską, ką galiu, kad padaryčiau galą šiam moterų pragarui“, – pažymėjo D. Tuskas.

Kairiųjų partija pranešė, kad neatsisakys savo pažado kovoti už reprodukcines teises, ir pažadėjo dar kartą pateikti tą patį įstatymo projektą dėl pagalbos atliekant abortą dekriminalizavimo. „Teiksime tol, kol pasiseks“, – naujienų agentūrai PAP tvirtino įstatymų leidėja Anna Maria Żukowska.

Kiti trys įstatymų projektai, kuriuose siūloma palengvinti prieigą prie abortų, vis dar svarstomi parlamento komitete.

Konservatyvių pažiūrų prezidentas Andrzejus Duda, kuris yra opozicinės dešiniojo sparno partijos PiS sąjungininkas, yra užsiminęs, kad vetuos visus įstatymų projektus net jei jie bus priimti.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją