Apie paliaubas - nutraukiamus karinius veiksmus spaudos konferencijoje pranešė Libijos užsienio reikalų ministras Mussa Kussa.

Tripolyje žurnalistams Libijos diplomatijos vadovas sakė, kad šalies valdžia "paisys JT Saugumo Tarybos rezoliucijos", kuria virš šalies paskelbta neskraidymo zona.

"Libija suinteresuota civilių apsauga", - sakė ministras.

B.Obama: M.Gaddafi turi paklusti JT reikalavimams

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį pareiškė, kad M. Gaddafi aiškiai prarado savo žmonių pasitikėjimą, skelbia CNN.

Anot B. Obamos, Libijos lyderis M. Gaddafi turi paklusti JT reikalavimams, kitu atveju bus imtasi karinių veiksmų. Jis sakė, jog ketvirtadienio JT rezoliucija buvo neginčijama, praneša BBC.

"Jungtinės Valstijos nesiruošia dislokuoti sausumos pajėgų Libijoje ir mes neketiname naudoti jėgos dėl aiškiai apibrėžto tikslo, ypatingai dėl civilių apsaugos Libijoje", - sakė jis.

Opozicija: paliaubos neveikia

CNN pranešė, jog sukilėlių ir opozicijos atstovai ragina Vakarus netikėti M.Gaddafi, nes jo rėmėjai toliau vykdo puolimą, paliaubų nėra.

CNN reporterė iš Libijos pranešė, kad Adžabijos regione nesiliauja susidūrimai tarp sukilėlių ir valdžios pajėgų. Ji pranešė, kad yra daug sužeistų.

Televizijos telefonu kalbintas daktaras iš Misratos miesto taip pat teigė, jog ten ligoninėje irgi stinga medikamentų, aukų daugėja.

Savo ruožtu, opozicijos pajėgų vadas Khalifa Heftiras pareiškė, kad šį valdžios sprendimą, jo nuomone, reikia laikyti "nesvarbiu", nes kalbama apie M. Gaddafi "blefą".

"Gaddafi blefuoja, jis niekada nekalba tiesos. Visas pasaulis žino, kad M. Gaddafi - melagis. Jo vaikai, giminaičiai ir jo aplinka - taip pat melagiai", - pridūrė jis.

NATO spartina karinės operacijos Libijoje planavimą

NATO toliau planuoja karinę akciją Libijoje, nepaisydama Tripolio pareiškimo apie ugnies nutraukimą, penktadienį agentūrai EFE sakė NATO atstovė spaudai Carmen Romero. "Karinio planavimo tempai spartėja", - pažymėjo ji.

Viskas parengta karinei intervencijai į Libiją, o šios lyderio M. Gaddafi paskelbtos paliaubos būsiančios aptartos šeštadienį per "lemiamą" viršūnių susitikimą, sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe.

"Mes pasiruošę, - pareiškė jis žurnalistams po pokalbio su ministru pirmininku Francois Fillonu. - Rytojaus susitikime (Paryžiuje), kur bus daugelio Europos valstybių, amerikiečių, arabų valstybių (vadovų), pirmiausia bus analizuojami pastarieji Kadhafi režimo pareiškimai apie paliaubas ir bus padarytos išvados".

"Kartoju - viskas parengta. Nenoriu jums sakyti tikslesnio laiko", - pabrėžė A.Juppe.

Vakarai stebi

Ekspertai ir Vakarų valstybės svarsto, ar Libijos sprendimas dėl paliaubų yra teigiamas žingsnis ar tik bandymas išlošti laiko ir atitolinti šaliai gresiančius antskrydžius.

Pagrindinius vaidmenis konflikto sprendime prisiėmusios šalys - Didžioji Britanija ir Prancūzija, taip pat ES užsienio reikalų vadovė sako, kad situaciją stebi ir jų sprendimus padiktuos realūs Libijos veiksmai, o ne tik žodiniai pažadai laikytis paliaubų.

Europos Sąjunga nagrinėja M. Gaddafi režimo paskelbtą pranešimą nutraukti ugnį, spaudos konferencijoje penktadienį pareiškė Bendrijos išorės reikalų vadovė Catherine Ashton. Ji pažymėjo, kad reikia "išsiaiškinti, ką jis iš tiesų reiškia".

H.Clinton: M.Gaddafi turi trauktis iš valdžios

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton penktadienį pakartojo Jungtinių Valstijų reikalavimą Libijos lyderiui palikti šalies lyderio postą ir pareiškė, kad apie paliaubas bus sprendžiama iš "darbų", o ne žodžių.

"Padėtis nestabili ir dinamiška. Žodžiai mūsų nepaveiks ir neprivers veikti. Turime pamatyti realius veiksmus", - kalbėjo H.Clinton žurnalistams.

"Mes ir toliau dirbsime su mūsų partneriais ir tarptautine bendruomene, kad spaustume M. Gaddafi pasitraukti ir paremtume teisėtus Libijos žmonių lūkesčius", - pažymėjo ji.

Savo ruožtu, Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį pasakė, kad pranešimai apie Libijos reagavimą į Jungtinių Tautų rezoliuciją yra "teikiantys vilčių", kai Tripolis pareiškė paskelbęs paliaubas kovoje su sukilėliais.

NATO spartins veiksmų Libijoje planavimą

NATO šalys paspartintai planuos karinius veiksmus Libijoje, jeigu prireiktų karinės operacijos Libijoje, bet penktadienį dar neketina galutinai apsispręsti, ar jau laikas tokią operaciją pradėti, praneša "Interfax" reporteris iš Briuselio.

Šią žinią žurnalistams perdavė NATO šaltiniai po Tarybos posėdžio, kuriame svarstyti galimi Aljanso veiksmai 1973-iosios JT Saugumo Tarybos rezoliucijai įgyvendinti.

NATO šalys svarsto ne tik karinį įsiveržimą į Libiją, bet ir humanitarinę pagalbą gyventojams, ginklų embargo užtikrinimą ir neskraidymo zonos režimo palaikymą.

Dar prieš paliaubų paskelbimą pasigirdo žinia, kad NATO aljansas pasirengęs Libijoje vykdyti antskrydžius, o karinė operacija gali prasidėti jau po kelių valandų. Anot šaltinio, antskrydžius greičiausiai vykdys JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Kanada.

Didžioji Britanija žada siųsti į Libiją savo naikintuvus

Karališkųjų oro pajėgų (RAF) naikintuvas
Prieš paliaubų paskelbimą Didžioji Britanija pranešė, kad "artimiausiomis valandomis" pasiųs savo naikintuvus į tarptautinę operaciją, įgyvendinant Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl neskraidymo zonos Libijoje. Tai penktadienį paskelbė britų premjeras Davidas Cameronas.

Ministras pirmininkas sakė parlamentui, jog Didžioji Britanija "atliks savo vaidmenį" užtikrinant neskraidymo zoną, pasiųsdama Karališkųjų oro pajėgų (RAF) naikintuvus, kurie neleis Libijos lyderio  pajėgoms puldinėti civilių gyventojų.

"Galiu pasakyti parlamento nariams, kad mes pasiųsime (naikintuvus) "Tornado" ir "Typhoon", taip pat degalų papildymo ore ir žvalgybos lėktuvus.

"Pasiruošimai juos dislokuoti jau pradėti, o artimiausiomis valandomis jie išskris į oro bazes, iš kurių galės vykdyti reikalingus veiksmus", - nurodė D.Cameronas.

Viduržemio jūroje jau budi britų fregatos "HMS Cumberland" ir "HMS Westminster", o aviacijos atakos prieš Libija galės būti vykdomos iš oro pajėgų bazės Kipre.

Libija uždarė savo oro erdvę, praneša "Eurocontrol"

Dar anksčiau Libija uždarė savo oro erdvę visam oro transportui, pranešė Europos oro eismo kontrolės organizacija "Eurocontrol".

Šis žingsnis žengtas kitą dieną po to, kai Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją dėl oro erdvės virš Libijos teritorijos paskelbimo neskraidymo zona.

"Eurocontrol" nurodė gavusi informacijos iš Maltos, kad Tripolio oro eismo kontrolės pareigūnai paskelbė įspėjimą, jog "iki naujo pranešimo" jokiam lėktuvui neleidžiama įskristi į Libijos oro erdvę.

"Šiuo metu tai vienintelė mūsų turima informacija, - sakė "Eurocontrol" atstovė spaudai. - Šią informaciją mums perdavė Maltos pareigūnai".1960 metais įkurta organizacija "Eurocontrol" stebi aeronavigaciją 39-iose Europos valstybėse.

Skaičiuoja valandas

Po JT sprendimo ir prieš Libijai paskelbiant apie paliaubas, Prancūzija ruošėsi pradėti aviacijos smūgius prieš Libijos režimo pajėgas. Ji tvirtina, kad tokie veiksmai nėra šios Šiaurės Afrikos šalies tarptautinės okupacijos pradžia.

Prancūzijos premjeras Francois Fillonas penktadienį sušaukė specialų pasitarimą su gynybos ir užsienio reikalų ministrais, taip pat įstatymų leidėjais. Šiame posėdyje bus planuojami Prancūzijos kariniai veiksmai, užtikrinant neskraidymo zoną Libijoje.

Vyriausybės atstovas Francois Baroinas nekomentavo, "kur, kaip, kokiems taikiniams ir kokia forma" bus vykdomi šie smūgiai. Penktadienį duodamas interviu radijui RTL, atstovas sakė, kad smūgiai bus pradėti "greitai".

F.Baroinas pabrėžė, kad ši intervencija "nėra Libijos teritorijos okupacija", tačiau pridūrė, kad netgi aviacijos smūgiai "gali neatvesti į protą" Libijos lyderio Muamaro Gaddafi.

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį telefonu kalbėjosi su Prancūzijos prezidentu Nicolas Sarkozy ir Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu kalbėjosi po to, kai buvo patvirtinta JT rezoliucija.

"Lyderiai sutarė, kad Libija turi nedelsiant paklusti rezoliucijos reikalavimams ir nutraukti smurtą prieš Libijos gyventojus. Lyderiai taip pat susitarė tarpusavyje koordinuoti tolimesnius veiksmus ir bendradarbiauti su Arabų Lyga bei kitais tarptautiniais partneriais, siekiant užtikrinti, kad Libija laikysis JT rezoliucijos", - teigiama Baltųjų rūmų pareiškime.

Prisijungti ketinančių šalių sąrašas ilgėja

Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Kataras ir Jungtiniai Arabų Emyratai jau penktadienį gali surengti oro antpuolį prieš M. Gaddafio pajėgas.

Norvegija taip pat dalyvaus kariniuose veiksmuose prieš Libijos režimą. Tai po JT rezoliucijos priėmimo dienraščiui "Verdens Gang" sakė gynybos ministrė Grete Faremo.

"Nusprendėme dalyvauti šioje operacijoje. Tačiau kol kas per anksti pasakyti, kokiu būdu, - pareiškė ministrė. - Būtų tinkamiausia pasitelkti oro (pajėgas)".

Italija pažadėjo dalyvauti koalicijoje prieš M. Gaddafi režimą, sakė Italijos gynybos ministras Ignazio La Russa po to, kai parlamentas leido panaudoti kariškius.

Tuo tarpu Danijos vyriausybė laukia parlamento leidimo pasiųsti į Libiją naikintuvus F-16, sakė užsienio reikalų ministrė Lene Espersen.

Karinėje operacijoje nedalyvaus Lenkija, Vokietija, Rusija, Turkija, Kinija

Tuo tarpu Lenkija atmeta galimybę dalyvauti kariniuose veiksmuose Libijoje. Ji siūlo teikti logistikos pagalbą. Gynybos ministras Bogdanas Klichas penktadienį sakė: "Trečiadienį su premjeru ir prezidentu nutarėme, kad Lenkijos dalyvavimas smogiamosiose pajėgose nebus svarstomas, - pridūrė jis. - Kalbant apie neskraidymo zoną (Libijoje), neketiname dalyvauti jos užtikrinime padedant mūsų ginkluotosioms pajėgoms".

Vokietija savo ruožtu paskelbė susilaikysianti nuo dalyvavimo kariniuose veiksmuose, pasvėrusi riziką, su kuria tektų susidurti vokiečių kareiviams Libijoje.

Kita NATO narė - Turkija penktadienį aiškiai pasisakė prieš užsienio karinę intervenciją šiame konflikte. Turkija, kuri yra vienintelė musulmoniška NATO valstybė, ne kartą pasisakė prieš užsienio karinę intervenciją Libijoje.

NATO nepriklausančios Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Nikolajus Makarovas atmetė Rusijos galimybę dalyvauti karinėje operacijoje prieš Libiją. "Ne, to negali būti", - pareiškė N.Makarovas penktadienį agentūrai "Interfax".

"Visa atsakomybė už neišvengiamus humanitarinius jėgos panaudojimo iš išorės Libijoje padarinius tektų tiems, kas imtųsi tokių veiksmų, - pareiškė Rusijos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų Vitalijus Čiurkinas. - Jeigu tai įvyks, rimtai nukentės ne tik civiliai gyventojai, bet ir taikos ir saugumo užtikrinimo interesai visame Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų regione. Būtina išvengti tokios destabilizuojamos įvykių raidos."

Kinija taip pat pasisako prieš krizės sprendimą Libijoje pasitelkus jėgą ir įspėja neeskaluoti tolimesnio konflikto, pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Jiang Yu. "Kinija pažymi, kad JT Saugumo Tarybos veiksmai privalo atitikti organizacijos nuostatas ir šiuo metu galiojančias tarptautines normas, gerbti Libijos suverenumą, nepriklausomybę, nedalumą ir terorinį vientisumą ir dabartinę krizę ragina spręsti dialogu ir kitomis taikiomis priemonėmis, - sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Tuo tarpu Jordanija, pritarusi JT Saugumo Tarybos rezoliucijai dėl neskraidymo zonos Libijos erdvėje, pareiškė jog jos pajėgos nedalyvaus jokiose karinėse operacijose prieš Libiją.

Lietuva gali prisidėti prie humanitarinės operacijos

Lietuvos Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad mūsų šalis galėtų prisidėti prie humanitarinės, o ne karinės operacijos Libijoje, atiduodama dalį turimų NATO bendro naudojimo transporto lėktuvo "C-17 Globemaster" skrydžių valandų.

Latvija skelbia, kad dalyvaus šiame procese kaip atsakinga JT ir NATO narė. Ji teigia remianti tarptautinės bendrijos reikalavimą, jog M.Gaddafi nedelsiant nutrauktų smurtą prieš Libijos liaudį.

Estijos veikla dėl konflikto Libijoje sureguliavimo apsiribos politiniu tarptautinių sankcijų rėmimu, Estijos karinis dalyvavimas nenumatomas.

"Estija, kaip viena šalių - Jungtinių Tautų narių, neplanuoja panaudoti karinės jėgos. Veikdama tokių regioninių organizacijų kaip NATO ar Europos Sąjunga sudėtyje Estija remia šių organizacijų priimamus sprendimus pagal savo galimybes. Dabar Estijos karinio dalyvavimo nesvarsto ir šios organizacijos, todėl Estijos veikla apsiribos tik politiniu priemonių konfliktui spręsti rėmimu", - paaiškino agentūrai BNS užsienio reikalų ministras Urmas Paetas.

Pasak U.Paeto, neplanuoja siųsti savo kovinių dalinių į Libiją ir Europos Sąjunga.

M.Gaddafi žadėjo "pragarą" visiems, kurie puls Libiją

Dar prieš paliaubų paskelbimą Libijos lyderis M. Gaddafi pagrasino paversti "pragaru" gyvenimus visų, kurie išdrįs atakuoti jo šalį, vykdydami ketvirtadienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos priimtą rezoliuciją.

Šį grasinimą jis išsakė interviu Portugalijos valstybinei televizijai, kurį davė prieš pat Saugumo Tarybos balsavimą dėl dokumento, atveriančio kelią imtis "visų būtinų priemonių" užtikrinti neskraidymo zoną virš Libijos teritorijos, apsaugoti civilių žmonių gyvenamus rajonus ir priversti M.Gaddafi armiją nutraukti ugnį.

"Jei pasaulis pamišo, mes taip pat elgsimės kaip pamišėliai, - sakė autokratinis Libijos lyderis. - Mes duosime atkirtį. Paversime jų gyvenimus pragaru".

"Kas yra šis rasizmas, ši neapykanta? - klausė jis. - Kas yra ši beprotybė?"

M.Gaddafi pabrėžė, kad Saugumo Taryba "neturi mandato" priimti tokią rezoliuciją, "ir mes jos absoliučiai nepripažįstame".

"Tai nėra karas tarp dviejų valstybių, kuomet Saugumo Taryba turi teisę įsikišti", - pabrėžė jis.

Pasak M.Gaddafi, Jungtinių Tautų įstatai "neleidžia kištis į šalies vidaus reikalus".

M.Gaddafi, kuris dar ketvirtadienį įspėjo, kad bet kokia operacija prieš Libija sukels pavojų oro ir jūrų eismui Viduržemio jūros regione, pakartojo, jog tokie veiksmai "turės didelių pasekmių Viduržemio jūros regionui ir Europai".

"Viduržemio jūros regionas bus nuniokotas, nebus saugus nei oro, nei jūrų eismas", - pabrėžė Libijos lyderis.

M.Gaddafi sūnus: Libija nebijo užsienio pajėgų antskrydžių

Dar prieš paliaubų paskelbimą Libija tikino, kad visai nesibaimina galimų užsienio pajėgų antskrydžių. Tai sakė šalies diktatoriaus sūnus Saifas al Islamas Gaddafi, skelbia ABC.

"Esame savo šalyje su savo žmonėmis. Nebijome. Žmonėms tikrai nebus geriau, jei jūs pradėsime bombarduoti Libiją ir žudyti taikius šalies gyventojus. Jūs sugriausite mūsų šalį. Toks sprendimas netenkina nieko", - sakė M. Gaddafi sūnus.

S. al I. Gaddafi sakė, kad Libijos kariuomenė kovoja tik su sukilėliais, o ne su civiliais. Jis patikino, kad susirėmimai pareikalauja minimalių civilių aukų.

M.Gaddafi pajėgos bombarduoja sukilėlių kontroliuojamą Misratą, ketina apsupti Bengazį

Libijos vyriausybės pajėgos brutaliai malšino sukilėlius, kurie maištauti pradėjo vasario viduryje. Per keletą pastarųjų dienų kariuomenė apsupo Pas Lanufo ir Marsa Bregos miestus.

Libija ketvirtadienį perspėjo, kad bet kokia užsienio kariuomenės intervencija gali kelti grėsmę oro ir jūrų eismui Viduržemio jūroje, kadangi būtų atakuojami tiek civiliniai, tiek ir kariniai taikiniai.

Libijos lyderio režimo pajėgos po visą naktį trukusio intensyvaus artilerijos apšaudymo penktadienį bombardavo sukilėlių kontroliuojamą Misratos miestą, esantį į rytus nuo Tripolio.

"Nuo praėjusios nakties mieste nukrito dešimtys įvairių bombų", - naujienų agentūrai AFP sakė sukilėlių atstovas, atsisakęs nurodyti savo pavardę.

Jis pridūrė, kad miestas toliau "intensyviai bombarduojamas".

Ketvirtadienį vėlai vakare valstybinė televizija pranešė, kad M.Gaddafi pajėgos perėmė Misratos kontrolę. Tačiau sukilėlių atstovas vėliau paneigė šią informaciją.

Misrata yra už 210 km nuo sostinės.

Egiptas talkina Libijos sukilėliams

Egiptas pradėjo tiekti ginkluotę Libijos sukilėliams, praneša "The Wall Street Journal", remdamasis JAV šaltiniais. Skelbiama, kad Egipto veiksmai koordinuoti su oficialiuoju Vašingtonu.

Informuojama, kad didžiąją dalį sukilėliams pasiųstos ginkluotės sudaro šaunamieji ginklai: automatai ir jiems skirti šoviniai. Kaip skelbia šaltinis, tai pirmas žinomas atvejis, kai tiekiami ginklai su diktatoriaus režimu kovojantiems Libijos sukilėliams.

Tokiu būdu Egiptas tapo pirmąja arabų pasaulio valstybe, įsikišusia į Libijos vidaus reikalus.

Balsuojant už neskraidymo zonos paskelbimą susilaikė Rusija ir Vokietija

Dėl rezoliucijos Niujorke balsavo 15 JT Saugumo Tarybos narių. 10 narių palaikė rezoliuciją, 5 - susilaikė: veto teisę turinčios Rusija ir Kinija, taip pat Indija, Vokietija ir Brazilija.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba patvirtino rezoliuciją, pagal kurią virš Libijos skelbiama neskraidymo zona ir suteikiamas leidimas galimiems kariniams veiksmams, išskyrus sausumos pajėgų veiksmus. Rezoliucija taip pat įšaldomas Libijos naftos kompanijų ir Centrinio banko turtas.

Libijos lyderiui M. Gaddafi lojalios pajėgos neseniai perėmė keletą svarbių miestų, kuriuos anksčiau kontroliavo maištininkai.

Maištininkų pajėgos Bengazio mieste džiugiai sutiko žinią apie patvirtintą JT rezoliuciją, tačiau Libijos vyriausybės atstovas pasmerkė JT "agresiją", Tripolyje protestavo ir M. Gaddafi šalininkai.

Libiją paliko apie 300 tūkst. pabėgėlių

Jungtinių Tautų (JT) pareigūnai sako, kad iš sukilimo apimtos Libijos pabėgo jau apie 300 tūkst. žmonių ir kad didėja nerimas dėl galimų šalies lyderio atsakomųjų represijų, kai tarptautinė bendruomenė paskelbė šioje Šiaurės Afrikos šalyje neskraidymo zoną.

JT pabėgėlių reikalų agentūros atstovė Melissa Fleming penktadienį nurodė, kad pabėgėlių iš Libijos srautas "lieka stabilus" - kasdien iš šios šalies pasitraukia 1,5-2,5 tūkst. žmonių.

JT žmogaus teisių aukštosios komisarės atstovas Rupertas Colville'as nurodė, jog jo agentūra susirūpinusi, kad "vyriausybei ištikimų pajėgų atsakomieji veiksmai" prieš Libijos žmones gali suintensyvėti, kai galingosios šalys imsis neskraidymo zonos, kuriai buvo pritarta ketvirtadienį, palaikymo priemonių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją