Remiantis „Enkoll“ apklausa, valdančiosios partijos kandidatė turėjo laimėti maždaug 58 proc. balsų, už jos svarbiausią varžovę Xochitl Galvez balsavo 29 proc. rinkėjų.

Jos pergalę patvirtina ir preliminarūs oficialūs rezultatai.

Vienintelis kandidatavęs vyras, toli atsilikęs Jorge Alvarezas Maynezas gavo apie 11 proc. balsų.

C. Sheinbaum yra klimato mokslininkė ir buvusi sostinės Meksiko merė. Ji yra laikoma ilgamete dabartinio kairiųjų pažiūrų populisto prezidento Andreso Manuelio Lopezo Obradoro sąjungininke. Pastarasis šias pareigas ėjo 6-erius metus ir negali dalyvauti rinkimuose dar kartą.

C. Sheinbaum seneliai buvo žydai: 3-iajame praeito amžiaus dešimtmetyje iš Lietuvos išvykę aškenaziai ir po 1940 metų, iškilus Holokausto grėsmei, Bulgariją palikę sefardai. C. Sheinbaum yra minėjusi, kad senelių namuose buvo paisoma žydų tradicijų, švenčiamos šventės, tačiau tėvai, politiniai aktyvistai, laikėsi pasaulietinių pažiūrų.

Prezidento rinkimus Meksikoje laimėjo Claudia Sheinbaum

Tuo pačiu metu buvo balsuojama ir rinkimuose į Deputatų rūmus ir Senatą, renkama regionų valdžia ir savivalda, todėl tai istorinės svarbos rinkimai Meksikai.

Iš viso buvo renkama daugiau nei 20 000 valdžios atstovų, įskaitant gubernatorius 8-iose iš 31 valstijų ir sostinės regione.

Balso teisę turi beveik 100 mln. piliečių.

Rinkimų kampaniją aptemdė smurto banga – nuo 2023 m. rugsėjo buvo nužudyti mažiausiai 34 kandidatai. Manoma, kad už daugelį šių išpuolių atsakingos dėl įtakos kovojančios nusikaltėlių gaujos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)