Trečiadienį ministras pirmininkas susitiko su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu aptarti sutarties, kuria siekiama „skatinti verslą ir prekybą, gilinti bendradarbiavimą gynybos ir saugumo srityje bei stiprinti bendrus veiksmus kovojant su nelegalia migracija“.

Jungtinės Karalystės lyderis tikisi, kad derybos dėl sutarties, kurią ji apibūdino kaip „pagrindinį JK ir Europos santykių atkūrimo ramstį“, tęsis šešis mėnesius. Abi šalys viliasi, jog susitarimą bus galima pasirašyti 2025 metų pradžioje.

Prieš kelionę K. Starmeris sakė, kad JK „turi pakeisti situaciją dėl „Brexit“ ir ištaisyti ankstesnės vyriausybės paliktus pašlijusius santykius“.

Keiras Starmeris

Konkrečios sritys, kurias tikimasi aptarti naujojoje sutartyje su Vokietija, apima šalių patekimą į rinką, bendradarbiavimą mokslo ir technologijų srityje, švarią energiją ir energetinį saugumą, prekybą Šiaurės jūroje bei vadinamąjį tiekimo grandinės atsparumą.

Vokietijos kancleris britų siekį gerinti santykius vertina teigiamai. Pasak O. Scholzo, JK visada buvo „nepakeičiama partnerė“, ir tai nepasikeitė po „Brexit“, rašo BBC.

Jis sako, kad po „Brexit“ ir Kovidoje abiejų visuomenių ryšiai sumažėjo, ir jis nori tai pakeisti.

K. Starmeris, trečiadienį Berlyne susitikęs su Vokietijos kancleriu O.Scholzu, atmetė galimybę vėl įstoti į Europos Sąjungą.

Su dviejų dienų vizitu Europoje viešintis K. Starmeris sakė, kad nori „perkrauti“ JK santykius su ES.

„Tai nereiškia, kad reikia apgręžti „Brexit“ arba vėl prisijungti prie bendrosios rinkos ar muitų sąjungos, tačiau tai reiškia glaudesnius santykius įvairiose srityse“, – sakė ministras pirmininkas spaudos konferencijoje po susitikimo su O. Scholzu.

K. Starmeris taip pat atmetė „jaunimo mobilumo schemos“, pagal kurią jauni europiečiai galėtų be vizų dirbti JK ir atvirkščiai, galimybę.

Premjeras taip pat pareiškė užuojautą dėl penktadienį vakarų Vokietijos Zolingeno mieste įvykdyto mirtino išpuolio peiliu.

Be susitikimo su M. Scholzu ir Vokietijos prezidentu Franku-Walteriu Steinmeieriu, britų ministras pirmininkas taip pat kalbėsis su technologijų bendrovės „Siemens“ bei gynybos bendrovės „Rheinmetall“ vadovais.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas

Po to jis vyks į Paryžių, kur trečiadienio vakarą dalyvaus parolimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje, o vėliau ir pusryčiuose su Prancūzijos verslo lyderiais. K. Starmeris susitiks ir su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

„Turime galimybę, kuri pasitaiko kartą per visą kartą, iš naujo nustatyti savo santykius su Europa ir siekti tikros, plataus užmojo partnerystės, kuri būtų naudinga Britanijos žmonėms, – sakė K. Starmeris. – Mūsų santykių su šiomis šalimis stiprinimas yra labai svarbus ne tik sprendžiant pasaulinę nelegalios migracijos problemą, bet ir skatinant ekonomikos augimą visame žemyne ir, svarbiausia, Jungtinėje Karalystėje – tai viena iš pagrindinių mano vyriausybės misijų.“

Į kelionę premjeras išvyko po to, kai perspėjo, kad spalį pirmajame jo vyriausybės biudžete bus priimti „skausmingi“ sprendimai dėl to, ką leiboristai pavadino 22 mlrd. svarų sterlingų „juodąja skyle“ viešuosiuose finansuose, kurią paliko ankstesnė konservatorių vyriausybė.

Emmanuelis Macronas

Antradienį sakydamas kalbą jis užsiminė apie mokesčių didinimą rudenį, sakydamas, kad „tie, kurių pečiai plačiausi, turėtų prisiimti sunkesnę naštą“, o „tie, kurie pridarė netvarkos, turėtų prisidėti prie jos išvalymo“.

Tačiau seras Keiras taip pat sakė, kad jam teks „kreiptis į šalį ir paprašyti ir jūsų, kad dėl ilgalaikės naudos priimtumėte trumpalaikį skausmą“.

Torių šešėlinė vyriausioji iždo sekretorė Laura Trott sakė, kad vyriausybė, per praėjusius rinkimus agitavusi nedidinti mokesčių, „ruošiasi sulaužyti dar daugiau pažadų“, ir pridūrė: „Tai žmonių pasitikėjimo išdavystė ir mes reikalausime, kad jie atsakytų už savo veiksmus“.