Švedijos ambasadorė Bamake buvo iškviesta ir „įspėta išvykti iš Malio per 72 valandas po jos šalies tarptautinio bendradarbiavimo ir prekybos ministro paskelbto Maliui priešiško pasisakymo“, socialiniame tinkle X pranešė ministerija.

Trečiadienį Švedijos tarptautinio bendradarbiavimo ir užsienio prekybos ministras Johanas Forssellas socialiniame tinkle X parašė, kad „negalima remti nelegalaus Rusijos agresijos karo prieš Ukrainą, kasmet gaunant kelis šimtus milijonų kronų vystymosi pagalbos“.

„Todėl vyriausybė nusprendė 2024 m. palaipsniui nutraukti dvišalės Švedijos pagalbos Maliui strategiją“, – pridūrė jis. Anksčiau Švedijos vyriausybė paskelbė iki metų pabaigos uždarysianti savo ambasadą ​​Malio sostinėje ir pranešė, kad 2025 m. turėtų būti atidaryta nauja ambasada Senegalo sostinėje Dakare.

Švedijos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Švedijos finansavimas Vakarų Afrikos šaliai 2021–2025 m. siekė 190 mln. JAV dolerių.

Malis ir kaimyninis Nigeris, abi šalis valdo perversmo keliu į valdžią atėjusios karinės vyriausybės, nutraukė diplomatinius ryšius su Ukraina, kai Bamakas apkaltino Ukrainos pajėgas remiant sukilėlių grupuotes šalyje. Abi Sahelio šalys kariškiams užgrobus valdžią pradėjo kliautis Rusijos ir jos samdinių grupuotės „Wagner“ parama. Malis tvirtina, kad Kyjivas suteikė žvalgybos informaciją sukilėlių pajėgoms ir jos, kaip pranešta, ja pasinaudojo, per mūšį praėjusį mėnesį nužudžiusios dešimtims „Wagner“ samdinių ir Malio kareivių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją