Remiantis „Reuters“ ir AP duomenimis, Malio šiaurinėje dalyje, netoliese sienos su Alžyru, tuaregų sukilėliai atakavo valstybinių pajėgų konvojų, kurio pagrindą sudarė „Wagner“ samdiniai, perėmė jų automobilius ir šarvuotą techniką. Anot „Reuters“, per susirėmimą galėjo žūti du tuaregai, o samdinių nuostoliai siekia ne mažiau dvidešimties žmonių.

Ginkluotoji Malio koalicija „Nuolatinė strateginė partnerystė už taiką, saugumą ir vystymąsi“ (CSP-PSD), besipriešinanti oficialiajai šalies valdžiai, pranešė, kad mūšis netoliese Tinzavateno gyvenvietės truko net kelias dienas – nuo liepos 25 dienos. Jos atstovų teigimu, dalis išgyvenusiųjų Malio karių ir Rusijos samdinių pabėgo, o likusieji pasidavė į nelaisvę.

Su „Wagner“ siejami Rusijos kanalai publikuoja nuotraukas ir vaizdo įrašus, darytus Malyje. Juose matomi žuvusiųjų kūnai ir sudegusi karinė technika. Publikuojami ir kadrai su žmonėmis, patekusiais į nelaisvę.

Kaip rašo BBC rusų tarnyba, naktį iš liepos 25-osios į 26-ąją „Wagner“ kolona pradėjo judėti link Tinzavateno. Su samdiniais siejami „Telegram“ kanalai teigia, kad „Wagner“ buvo maždaug už dviejų kilometrų nuo Malio ir Alžyro sienos, kai pateko į smėlio audrą, todėl buvo priversti sustoti. Tuo metu sukilėliai, pasinaudoję gamtinėmis sąlygomis, esą ir užpuolė „Wagner“ samdinius.

Pirmadienį „Wagner“ taip pat tvirtino, kad įvykiai klostėsi būtent taip ir kad buvo patirta nuostolių. Tačiau „Wagner“ pranešime nebuvo nurodytas žuvusiųjų skaičius.

BBC rusų tarnybos šaltinis, anksčiau priklausęs „Wagner“, teigė, kad žuvo mažiausiai 82 samdiniai. Kitas BBC šaltinis Malyje nustojo bendrauti, o jo mamos puslapyje socialiniame tinkle „VKontakte“ pasirodė žvakutė.

Buvęs Jungtinių Tautų misijos Kidalio mieste Malio šiaurinėje dalyje darbuotojas naujienų agentūrai AFP sakė, kad per tris dienas trukusį susirėmimą žuvo arba pateko į nelaisvę mažiausiai penkiolika Rusijos samdinių. Tuaregų sukilėlių judėjimo dalyvis Mossa Ag Inzomas teigia, kad „kalbama apie dešimtis“ aukų ir belaisvių, informuoja BBC tarnyba rusų kalba. Prorusiški kanalai pateikia skirtingų „Wagner“ nuostolių skaičių – nuo 20 iki 50 žmonių.

Malyje – triuškinantis smūgis „Wagner“ konvojui

Su „Wagner“ veikla Afrikoje susiję rusiški „Telegram“ kanalai pranešė apie Malyje žuvusį kanalo „Grey Zone“ autorių, pravarde Baltasis ir Penkišimtasis. Spėjama, kad tai gali būti Lipecko srities gyventojas, 29 metų Nikita Fedianinas. Kanalas „Grey Zone“ nušvietė „Wagner“ veiklą tiek Rusijos karo Ukrainoje, tiek karų Afrikoje kontekste.

Su „Wagner“ siejamas „Telegram“ kanalas „Sviatoša veščiajet“ skelbia ir apie galimą vieno iš „Wagner“ vadų – Antono Elizarovo, pravarde Lotosas – žūtį. „Telegram“ kanalas „Colonelcassad“ tikina, kad A. Elizarovas pateko į nelaisvę ir jau buvo „iškeistas“. Nepriklausomų duomenų apie šio asmens likimą kol kas nėra.

Malyje nestabili politinė situacija tęsiasi jau nuo 2012 metų. Dabartinė vyriausybė į valdžią atėjo 2020 metais perversmo keliu, jį organizavo specialiojo bataliono vadas Assimas Goita, nuvertęs prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą. Chuntą remia Rusija, paramą teikia ir karinės struktūros, siejamos su „Wagner“ organizacija.

Po 2023 metų birželio maišto dalis „Wagner“ samdinių sutarčių su Rusijos gynybos ministerija taip ir nepasirašė – jie patraukė į Afriką, kur organizacija dar iki prasidedant Rusijos karui Ukrainoje aktyviai dalyvavo kariniuose veiksmuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)