Kai kuriuose Maskvos ir jos srities rajonuose pirmadienio, spalio 13-osios, ryte vis dar tvyrojo svilėsių kvapas, o ore – dūmai.

„Mosekomonotoring“ specialistai teigia, kad diena anksčiau teršalų koncentracija Rusijos sostinės pietryčiuose, rytuose ir pietvakariuose viršijo normą du-keturis kartus. Hidrometeorologijos centro duomenimis, artimiausiomis dienomis tikimasi, kad oro masės ims geriau judėti, skelbia Newsru.com. Be to, tikimasi, kad ekologinė padėtis Rusijos sostinėje pagerės po nedidelio lietaus, kuris prognozuojamas šios savaitės pradžioje.

Specialistai kol kas negali tiksliai atsakyti į klausimą, dėl kokių priežasčių regione susidarė smogas. Viena iš versijų – tai dūmai, sklindantys deginant sanitariniais tikslais iškirstus miškus Pamaskvėje. Penktadienį, kai atsirado smogo ženklų, „Mosekomonotoring“ specialistai iškėlė versiją, kad svilėsių kvapas galėjo atsklisti iš Briansko ir Baltarusijos, kur dega durpynai.

Pamaskvėje planine tvarka deginamų iškirstų medžių versija atmesta, aiškinant, kad smogo negalėjo sukelti tokios nedidelės apimties miško deginimas, be to, deginant medžius atsižvelgiama į vėjo kryptį – jai pasikeitus ir vėjui ėmus pūsti į gyvenvietės pusę, darbai nutraukiami.

Anksčiau regiono miškų ūkio komiteto spaudos tarnyba agentūrai „Interfax“ pranešė, kad penktadienį lėktuvai ištyrė Maskvos sritį, ieškodami miškų gaisrų, tačiau jokių židinių nerado.

Apie tai, kad svilėsių kvapas Maskvoje atsirado dėl gamtinių gaisrų Briansko srityje ir Baltarusijoje, praeitą penktadienį pareiškė „Mosekomonotoring“ specialistai. „Praktiškai nekyla abejonių, kad dūmai į Maskvą atsklido iš Briansko srities, kur dega durpynai“, – agentūrai „Interfax“ penktadienį pareiškė Rusijos „Green Peace“ miškų programos vadovas Aleksejus Jarošenka. Jo teigimu, ekologai tokią išvadą padarė išanalizavę plačiai prieinamus amerikiečių orų stebėjimo palydovo „Terra“ duomenis.

Ore atsiradus svilėsių ir dūmų kvapui rekomenduojama be reikalo neiti į lauką, o jei išeiti būtina, ant veido reikia užsirišti vandeniu sudrėkintą marlės kaukę, ir ją keisti ne rečiau nei kas pusvalandį; per dieną reikia išgerti ne mažiau nei du litrus vandens, patalpose naudotis kondicionieriais ir oro filtrais, jei įmanoma, nedirbti sunkaus fizinio darbo.

Primename, kad itin didelis smogas Maskvoje ir jos srityje buvo užfiksuotas 2010 m. rugpjūtį. Tuo metu tvyrojo karščiai ir degė Pamaskvės durpynai, tad ore kelias dienas buvo juntamas stiprus svilėsių kvapas, o matomumas keliuose buvo praktiškai nulinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)