„Nuo birželio pradžios, kai pasienyje įvedėme policijos prevencines pajėgas su jų taktika, skydais, vandens patrankomis, situacija pasikeitė“, – sakė jis, bet pridūrė, kad „prie šio pokyčio prisidėjo ir daugiau dalykų, pavyzdžiui, sumažėjo bandymų kirsti sieną“. Sukūrus buferinę zoną, tokių bandymų buvo 70 proc. mažiau, sakė ministras.

T. Siemoniako teigimu, prie to prisidėjo ir tai, kad prie sienos yra ne tik kariai, bet ir policijos padaliniai, patyrę „kovojant su agresyviomis miniomis“. „Paprasčiausiai tai buvo labai geras sprendimas“, – sakė jis.

Buferinė zona buvo įkurta birželio 13 d. ir apima apie 60 kilometrų Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Į zoną įeiti draudžiama.

T. Siemoniako teigimu, pasienyje vyksta Baltarusijos organizuojama prekyba žmonėmis. Jo žodžiais, nemenki pinigai sumokami Afrikoje ar Artimuosiuose Rytuose, o kontrabandininkai pasirūpina migrantų atskraidinimu ir pervežimu, jų galutinis tikslas kirtus Lenkijos sieną yra nelegaliai patekti į Vokietiją ar net toliau.

Migrantų spaudimas prie Lenkijos rytinės sienos yra tiesioginis Baltarusijos vyriausybės organizuoto neteisėto migrantų ir pabėgėlių vežimo į regioną rezultatas, taip siekiama destabilizuoti Europos Sąjungą. Pasienyje jau būta incidentų, kai eidami tarnybą kariai buvo sužaloti. Vienas toks incidentas baigėsi kario mirtimi, jis buvo užpultas peiliu ginkluoto migranto.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)