Likus paskelbti vos kelių rinkimų apygardų rezultatus, paaiškėjo, kad BJP užsitikrino 272 vietas, kurių pakanka daugumai 543 vietų parlamente, rodo komisijos interneto svetainėje paskelbti rezultatai.

Pati BJP laimėjo 224 vietas ir pirmauja dar 16-oje apygardų, taigi, prognozuojama, kad gaus 240 vietų. Ji išlieka didžiausia partija, tačiau turės gerokai mažiau vietų, nei po 2019 metų rinkimų, kai buvo gavusi 303 vietas.

Pagrindinė opozicinė Kongreso partija, vadovaujama Rahulo Gandhi, laimėjo 88 vietas ir pirmauja dar 11-oje apygardų, taigi iš viso jai prognozuojamos 99 vietos, t. y. beveik dvigubai daugiau nei prieš penkerius metus, kai buvo laimėjusi 52 vietas.

Opozicijos lyderis: rinkėjai pasakė, kad „nenori“ N. Modi

Pagrindinis Indijos opozicijos lyderis Rahulas Gandhi antradienį pareiškė, kad rinkėjai pasakė ministrui pirmininkui Narendrai Modi, jog „nenori“ jo tolesnio buvimo valdžioje, kai rinkimų komisijos duomenys parodė, kad vyriausybė šį kartą surinko mažesnę balsų daugumą.

„Šalis pasakė Narendrai Modi: „Mes tavęs nenorime“, – sakė R. Gandhi žurnalistams spaudos konferencijoje.

Tuo pat metu premjero N. Modi partija paskelbė pergalę Indijos parlamento rinkimuose.

Šalies žmonės „trečią kartą iš eilės išreiškė pasitikėjimą jo valdančiąja koalicija“, – antradienio vakarą buvo paskelbta N. Modi paskyroje platformoje „X“.

Buvo manoma, kad N. Modi galės toliau valdyti trečią penkerių metų kadenciją. Tačiau opozicinės Kongreso partijos atstovas R. Gandhi neatmetė derybų su dviem N. Modi koalicijos partneriais galimybės.

Reaguodama į N. Modi nesėkmę, akcijų rinka patyrė didžiausią nuosmukį per ketverius metus.

Per ankstesnius rinkimus BJP buvo laimėjusi 303 vietas, t. y. gerokai daugiau nei 272 vietų daugumą, reikalingą valdymui. Prieš penkerius metus kartu su savo sąjungininkais ji turėjo 353 vietas – didžiulę daugumą.

Prieš šiuos rinkimus M. Modi užsibrėžė tikslą padidinti savo daugumą iki daugiau nei 400 vietų. Tačiau, kaip rodo prognozės, opozicijos stovykla pasiekė netikėtų laimėjimų.

Vis dėlto tikimasi, kad N. Modi taps antruoju šalies istorijoje ministru pirmininku, valdžiusiu tris kadencijas iš eilės, po pirmojo šalies premjero Jawaharlalo Nehru.

Opozicijos lyderis 53 metų R. Gandhi, buvusių šalies ministrų pirmininkų sūnus, anūkas ir proanūkis, pradėjęs dalyvauti politikoje 2004 metais, laikomas būsimuoju Indijos lyderiu.

Jis buvo perrinktas į Indijos parlamentą pietinėje Vajanado rinkimų apygardoje 364 tūkst. balsų persvara, antradienį parodė rinkimų komisijos duomenys.

R. Gandhi per šių metų rinkimus kandidatavo į dvi vietas – tokia strategija yra legali pagal Indijos rinkimų įstatymus – ir taip pat neabejotinai pirmavo prieš konkurentus surinkęs 389 000 daugiau balsų Rae Bareli rinkimų apygardoje šalies šiaurėje.