Sprendimas priimtas po to, kai prokurorai trečiadienį paskelbė sulaikę du pareigūnus, įtariamus išdavyste ir sąmokslu prieš šalį. Jų tapatybės neatskleidžiamos, tačiau žiniasklaida pranešė, kad vienas jų yra parlamento teisės skyriaus vadovas, o kitas dirbo šalies pasienio policijoje.

Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir specialiųjų bylų prokuratūros teigimu, jie nuo 2023 m. „bendravo“ su ambasados ​​Kišiniove darbuotoju, tačiau prokurorai nepasakė, kurios šalies. Pasak jų, vienas iš dviejų sulaikytų Moldovos pareigūnų įtariamas rinkęs ir perdavęs ambasados ​​darbuotojui „informaciją, kuri gali būti panaudota prieš Moldovos Respublikos interesus“.

Ketvirtadienio rytą Rusijos ambasadorius Olegas Vasnecovas buvo iškviestas į Moldovos užsienio reikalų ministeriją dėl sprendimo išsiųsti iš šalies Rusijos diplomatą dėl jo „konkrečios veiklos (..). nesuderinamos su diplomato statusu“, sakoma ministerijos pranešime. O. Vasnecovas vietos žiniasklaidai sakė, kad dėl „labai nedraugiškų“ veiksmų ambasadoje sumažėjo darbuotojų, „liko tik keli diplomatai“.

Anksčiau Rusijos ambasada pasmerkė „dirbtinai kurstomą antirusišką įtampą“. Trečiadienį paklausta apie šį atvejį, prezidentė Maia Sandu vietos televizijai sakė, kad „dabar svarbiausia garantuoti, kad šis išdavystės pavyzdys būtų sankcionuotas griežčiausiu būdu, kaip sako įstatymai“.

Tai jau antrasis Rusijos šnipinėjimo atvejis per pastarąsias savaites. Birželio mėnesį tiriamosios žurnalistikos svetainė rašė, kad buvęs Generalinio štabo viršininkas Igoris Gorganas reguliariai perduodavo informaciją Rusijai, todėl M. Sandu atėmė iš jo valstybinius apdovanojimus.

Prasidėjus karui Ukrainoje, Moldova išprašė dešimtis Rusijos diplomatų ir ​​ambasados darbuotojų, ne kartą kaltino Maskvą kišimusi į jos interesus. Šalis pateikė paraišką dėl narystės Europos Sąjungoje ir surengs referendumą kartu su prezidento rinkimais, numatytais spalio 20 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją