Numanoma šio filmo režisierius, prisistatantis Samu Bacile'u ir vadinantis save Amerikoje gyvenančius izraeliečiu, pasislėpė, kai Egipte ir Libijoje kilo protestai dėl mažo biudžeto filmo "Musulmonų nekaltumas" (Innocence of Muslims), esą sukurto su žydų rėmėjų finansine pagalba.

Tačiau padidėjo abejonės dėl šio asmens tapatybės, o JAV žiniasklaida paskelbė, kad jis galimai yra Kalifornijoje netoli Los Andželo gyvenantis koptas, anksčiau nuteistas už finansinius nusikaltimus.

Padėtis tapo dar neaiškesnė, kai šio filmo aktoriai ir techniniai darbuotojai pareiškė, jog buvo išnaudojami, o bent vienas iš jų tvirtino, kad filme aktorių žodžiai buvo pakeisti musulmonus įžeidžiančiais dialogais.

JAV ambasadorius Libijoje Chrisas Stevensas ir trys kiti amerikiečiai buvo nužudyti per išpuolį prieš Amerikos konsulatą Bengazio mieste, kuris buvo įvykdytas antradienį, minint 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas vienuoliktąsias metines.

Minėto filmo konsultantas Steve'as Kleinas neigė, kad su šia juosta susijusi su Izraelio valdžia, taip pat teigė, kad S.Bacile'as, kurio vardas esąs slapyvardis, labai nuliūdo dėl JAV ambasadoriaus mirties.

"Jis labai susikrimto, kad buvo nužudytas ambasadorius", - konsultantas sakė naujienų agentūrai AFP.

Dienraštis "The Wall Street Journal" antradienį išspausdino interviu su S.Bacile'u, kuris griežtai kritikavo islamą.

"Islamas yra vėžys", - pareiškė jis, pridūręs, kad apie 100 žydų paaukojo 5 mln. dolerių, už kuriuos jis pernai per tris mėnesius Kalifornijoje sukūrė dviejų valandų trukmės filmą, kuriame dalyvavo 60 aktorių ir 45 techniniai darbuotojai.

Šis filmas buvo parodytas viename Holivudo teatre maždaug prieš tris mėnesius, o vėliau dingo iš akiračio, kol galiausiai praeitą savaitę buvo išleista jo versija, įgarsinta arabų kalba, kurios ištraukos, parodytos vienos Egipto televizijos, išprovokavo protestus.

Aktoriai protestuoja

Kaip praneša televizija CNN, filmavimo grupė ir aktoriai pareiškė savo protestą bendrame pranešime: "Visas aktorių kolektyvas ir filmavimo komanda nepaprastai nuliūdinti ir jaučia, kad jais pasinaudojo prodiuseris."

"Mes 100 proc. nepalaikome šio filmo ir buvome smarkiai suklaidinti dėl jo ketinimų ir tikslų... Esame sukrėsti drastiškų scenarijaus perrašymų ir melo, kuris buvo sakomas visiems prisidėjusiems", - pridūrė jie.

Aktorė Cindy Lee Garcia, vaidinusi moterį, kurios paauglė dukra ištekinama už Mahometo, sakė nežinojusi, kad šis filmas yra prieš musulmonus nukreipta propaganda, pridūrusi, kad jos dialogai buvo pakeisti po filmavimo.

"Tai turėjo būti filmas, pasakojantis, koks buvo gyvenimas prieš 2 000 metų, - C.L.Garcia sakė bulvarinių naujienų portalui "Gawker". - Ten nieko nebuvo nei apie Mahometą, nei apie musulmonus ar kažką panašaus."

Iš tikrųjų netgi neįgudęs žiūrovas gali pastebėti neatitikimą tarp dialogo ir aktorių lūpų judesių 14 minučių trukmės filmo ištraukoje, išplatintoje internetu, o į sakinių vidurį buvo grubiai įmontuoti kiti žodžiai.

Internete paskelbtuose pranešimuose, kurie cituojami dienraščio "The New York Times" tinklalapyje, keliama prielaida, kad prieš šio filmo reklamos prisidėjo Egipte gimęs koptas Morrisas Sadekas ir jo sąjungininkas Terry Jonesas - Floridos pastorius, pagarsėjęs ankstesnėmis Korano deginimo akcijomis.

Tačiau vėliau trečiadienį viename JAV žiniasklaidos pranešime vyras, įvardytas kaip Nakoula Basseley Nakoula, tvirtino vadovavęs filmą prodiusavusiai bendrovei ir nurodė esantis koptas.

Kita vertus, šis 55 metų vyras, 2010 metais nuteistas kalėti 21 mėnesį už federalinį nusikaltimą, susijusio su bankų klaidinimu, neigė esantis Samas Bacile'as, nors pagal jo interviu, duotą žiniasklaidai mobiliuoju telefonu, buvo nustatyta, kad jis kalbėjo iš tos pačios vietos, kaip ir numanomas filmo režisierius.

S.Kleinas sakė nežinantis, kurios šalies pilietis yra šio filmo kūrėjas, tačiau neigė, kad su šiuo projektu kaip nors susijusios Izraelio institucijos.

"Žinau, kad sklinda gandai, jog tai padarė Izraelis. Ne. Izraelis nesusijęs... Tai buvo privatūs žmonės, privatūs pinigai", - aiškino jis.

S.Kleinas perspėjo, kad režisieriui gresia toks pat likimas, kaip olandui kino kūrėjui Theo Van Goghui, kuris buvo nužudytas 2004 metais, kai išprovokavo musulmonų protestus dėl savo antiislamiško filmo.

"Jis gali būti nužudytas - išties lengvai", - teigė konsultantas.

Tuo tarpu pastorius T.Jonesas neigė, kad "Musulmonų nekaltumas" nukreiptas prieš musulmonus.

"Šiuo filmu nesiekta įžeisti musulmonų bendruomenės, tik... atskleisti tiesas apie Muhammadą, kurios galbūt nėra plačiai žinomos, - sakoma jo pranešime. - Šios religijos vaisiai kalba patys už save. Pavyzdžiui, pastarasis smurto proveržis ir žūtys įvyko ne dėl šio filmo, ne dėl mūsų veiksmų, kuriuos atlikome ir kuriuos tęsime."

JAV generolas Martinas Dempsey kreipėsi į T.Jonesą, kurio ankstesni grasinimai sudeginti Koraną išprovokavo kruvinas riaušes Afganistane, ragindamas jį atsiriboti nuo naujojo filmo.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)