NATO ambasadoriai oficialiai patvirtino Marką Rutte kitu Aljanso vadovu. Jis šiame poste spalį pakeis Jensą Stoltenbergą.

Yra žinoma, kad M. Rutte yra Ukrainos šalininkas. Šiuo metu jis eina Nyderlandų premjero pareigas.

J. Stoltenbergas, komentuodamas sprendimą dėl M. Rutte paskyrimo, sakė: „Labai džiaugiuosi, kad NATO sąjungininkės mano įpėdiniu pasirinko Marką Rutte. Markas yra tiktas transatlantinis veikėjas, stiprus lyderis ir žmogus, siekiantis konsensuso“. Jis linkįs jam daug sėkmės ir žinąs, kad perduoda NATO į geras rankas.

M. Ruttes kadencija pradžioje truks ketverius metus. Jis laikomas labai patyrusiu užsienio politikoje.

Pagrindinis NATO generalinio sekretoriaus uždavinys yra koordinuoti politinius derinimo procesus tarp sąjungininkių ir užtikrinti, kad būtų pasiektas susitarimas ir sudėtingais klausimais. Kadangi ir NATO gali teikti pasiūlymus dėl veiksmų, jam ypač krizių ar konfliktų atvejais tenka labai svarbus vaidmuo. Be to, generalinis sekretorius atstovauja Aljansui tarptautiniu lygiu ir vadovauja NATO būstinei.

57-erių M. Rutte praėjusią savaitę tapo vieninteliu kandidatu, kai iš kovos pasitraukė jo varžovas Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas.

Patyręs Nyderlandų lyderis, kuris jau greitai turėtų palikti savo dabartines pareigą, vairą perims svarbiu metu.

Kitas NATO vadovas turės tvarkytis su Rusijos karo prieš Ukrainą padariniais ir galimu Donaldo Trumpo sugrįžimu į JAV prezidento postą po lapkritį vyksiančių rinkimų.

M. Rutte beveik 14 metų buvo Nyderlandų premjeras. 2023 m. vasarą žlugo jo centro dešinioji vyriausybė ir jis paskelbė, kad trauksis iš politikos. Tai, kad M. Rutte turėtų tapti J. Stoltenbergo įpėdiniu, buvo kalbama jau seniai.

J. Stoltenbergo kadencija formaliai turėjo baigtis jau praėjusį rudenį. Jis norėjo tada tapti Norvegijos centrinio banko vadovu. Kadencija buvo pratęsta dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją